Za Palestinu. Americká levice chce stopnout dodávku zbraní do Izraele

Bernie Sanders a Alexandria Ocasio-Cortezová chtějí zablokovat již dohodnutý prodej amerických zbraní do Izraele.

Za Palestinu. Americká levice chce stopnout dodávku zbraní do Izraele
ilustrační foto | Profimedia.cz

Mezi Izraelem a Palestinou se bojovalo 11 dní, jsou tisíce zraněných, stovky mrtvých. V Pásmu Gazy momentálně platí příměří, které zatím dodržují obě strany. Ve vyjádřeních jej ocenili například předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová či německý ministr zahraničních věcí Heiko Maas.

Je však otázkou, jak dlouho příměří vydrží, skeptičtí jsou k tomu zástupci obou stran. Tím spíš, jak konflikt řeší celý svět. Téma hodně rezonuje i v USA, které jsou dlouhodobě strategickým partnerem Izraele, ale na stranu Palestinců se tam tradičně stavějí levicově zaměření politici.

Nejvýraznější představitelé progresivního křídla Demokratické strany se teď hlasitě dožadují ukončení podpory vlády izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Za cíl si vzali již dohodnutou dodávku zbraní za 735 milionů dolarů.

Tradičně bojovně naladěná kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová navrhla společně se svými spojenci rezoluci, která by obchod zablokovala. Dohodu o dodávce zbraní přitom už podepsal prezident Joe Biden, který ji 5. května předal do Kongresu.

„USA po několik desetiletí prodávají Izraeli zbraně za miliardy dolarů, aniž by požadovaly respektování základních práv Palestinců,“ rozčílila se Ocasio-Cortezová, podle níž se tak Spojené státy přímo podílejí na smrti a vysídlování milionů lidí. „V době, kdy mnoho lidí, včetně prezidenta Bidena, podporuje klid zbraní, bychom neměli posílat zbraně premiéru Netanjahuovi, aby mohl prodlužovat násilí,“ dodala.

S vlastní rezolucí na zablokování dodávky zbraní pak na poslední chvíli přišel i Bernie Sanders, neúspěšný kandidát na prezidenta z předchozích dvojích primárek Demokratické strany. „Ve chvíli, kdy ve Spojených státech vyrobené zbraně devastují Gazu a zabíjejí ženy a děti, jednoduše nemůžeme dovolit další velký prodej zbraní, aniž bychom o tom alespoň diskutovali v Kongresu,“ uvedl ke svému návrhu Sanders.

„Nedovedu si představit, že by ten návrh prošel,“ řekl k tomu republikánský senátor Jim Risch. Že mají snahy Sanderse a Ocasio-Cortezové malou šanci na úspěch, dokládají i vyjádření ostatních kongresmanů z Demokratické strany. Na spolupráci s Izraelem totiž existuje tradičně shoda napříč oběma jindy názorově hodně vyhraněnými stranami. Například demokratický senátor a předseda zahraničního výboru Bob Menendez už oznámil, že Sandersův návrh nepodpoří, a dokonce si není jistý, zda jej senátor z Vermontu stihl podat v patnáctidenní lhůtě.

Návrhy známých progresivistů tak zatím širší podporu nenacházejí, jak Sanders, tak Ocasio-Cortezová jsou ale odhodlaní bojovat proti americké podpoře Izraeli i nadále. „Máme zodpovědnost chránit lidská práva,“ tvrdí Ocasio-Cortezová. Podle Sanderse by se zase Američané měli vážně zabývat tím, zda konflikt mezi Izraelem a Palestinou není do značné míry způsoben právě prodejem zbraní ze strany USA.