Z tisíce miliard jsou drobky

Na tiskových konferencích vláda hýří štědrostí a přehazuje stovky miliard vidlemi. Z impozantních čísel na papíře ale podnikatelé a firmy viděli jen zlomek.

Z tisíce miliard jsou drobky
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Tisíc miliard. Když premiér Andrej Babiš na začátku dubna v televizním projevu s bílou rouškou na obličeji oznamoval plánovanou pomoc ekonomice uzavřené kvůli epidemii čínské chřipky, znělo to impozantně. Vláda pak postupně přihazovala další a další miliardy, až se přislíbená pomoc vyšroubovala na 1,2 bilionu korun.

Jedna věc jsou ale tiskové konference a marketingové letáčky, a druhá věc skutečné činy. A ty prozatím nejsou vůbec přesvědčivé. Stále hlasitější stížnosti firem, že dostat se k pomoci je běh minovým polem, nyní potvrzují tvrdá data. Podle výpočtů serveru Hlídač státu reálná pomoc včetně odpuštění odvodů a záruk za úvěry dosáhla do půlky května, tedy šest týdnů od televizního vyhlášení bilionové výzvy, jen asi 25 miliard korun.

Nejvíc sype „Pětadvacítka“

Nejvíc se dosud osvědčil program pro OSVČ s familiárním názvem „Pětadvacítka“, v překladu pětistovka denně pro živnostníky, kterým kvůli krizi klesly příjmy. Ani ten se neobešel bez počátečních zmatků a úprav, nakonec ale díky němu dodnes téměř 450 tisíc živnostníků dostalo na 11 miliard.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit