Z Prahy na ukrajinské nebe

Mezi drony, které pomáhají ukrajinské armádě bránit se ruské agresi, jsou také bezpilotní prostředky Primoco z pražského Radotína

Z Prahy na ukrajinské nebe
ilustrační foto | Archiv

Bylo to dávno předtím, než Vladimir Putin poslal svá vojska proti Kyjevu. Podnikatel Ladislav Semetkovský žil právě v Moskvě, kde se věnoval mediálnímu byznysu a k tomu ještě vyvíjel softwarová řešení. Ale také přemýšlel o změně kariéry. Lákalo ho něco hmatatelnějšího. „Měl jsem spoustu kamarádů, kteří něco vyráběli, a mně se to líbilo. Chtěl jsem také něco, na co se dá sáhnout,“ vzpomíná Semetkovský na dobu téměř před deseti lety.

Vzhledem k tomu, že má od roku 1999 pilotní průkaz, bylo právě letectví oborem, kterému rozuměl. A tak ho napadlo začít vyrábět bezpilotní letouny, které by místo neefektivních a nákladných vrtulníků kontrolovaly ropovody a plynovody. Jeden Semetkovského známý právě zakládal společnost, která začínala vyvíjet a vyrábět vlastní malé elektrické bezpilotní prostředky – takzvané multikoptéry. Semetkovský se k němu chtěl přidat a stát se partnerem v jeho firmě, ale z dohody nakonec sešlo. „Stejně jsem si uvědomil, že pro ruské podmínky není malé elektrické letadélko vhodné,“ říká Semetkovský.

Nakonec založil vlastní společnost Primoco UAV a začal vyvíjet středně velké drony s rozpětím bezmála pět metrů. V Rusku ovšem jeho stroje nikdy nelétaly a ani nelétají, i když jsou hodně blízko – na ukrajinské straně fronty. „Turecké drony Bayraktar mají životnost osm až deset letů do sestřelu. My jsme o první letadlo přišli teprve před několika týdny po roce a půl provozu,“ říká Semetkovský.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit