Z peněz na školní pomůcky se platí nemocní učitelé. Obce chtějí změnu

Starostové obcí vyzvali ministra Vladimíra Balaše (STAN) ke změnám ve financování v regionálním školství. Vadí jim, že se z peněz určených mimo jiné na školní pomůcky hradí i nemocenská učitelů.

Z peněz na školní pomůcky se platí nemocní učitelé. Obce chtějí změnu
ilustrační foto | Shutterstock.com

V současnosti školy náhrady platu v prvních čtrnácti dnech nemoci hradí z takzvaných ostatních neinvestičních výdajů (ONIV), které ale mají být určeny zejména na školní pomůcky, učebnice nebo zajištění dopravy při vzdělávacích akcích. Podle Sdružení místních samospráv ČR by však měla být nemocenská učitelů hrazena ze mzdové kapitoly školních rozpočtů.

„Stávající objem ONIV je naprosto nedostatečný, aby z něj bylo kryto vše potřebné, pomůckami počínaje a plaváním žáků konče, v kombinaci s úhradou nákladů za nemocenskou či karanténu zaměstnanců škol. Tato kombinace výdajů a jejich výše je pro školy neúnosná a způsobuje jim značné komplikace,“ říká Oldřich Vávra, první místopředseda Sdružení místních samospráv ČR, bývalý starosta obce Tupesy.

Peníze by tedy měly být vypláceny přímo ze mzdových výdajů jednotlivých škol. „Finance v rámci ONIV by pak školy využívaly plně pro potřeby související se zákonnými požadavky na bezplatné vzdělávání – například na zajištění dalšího vzdělávání pedagogů, didaktické pomůcky, učebnice či dopravu na plavání,“ dodává Vávra.

Situace je podle Vávry pro mnohé školy závažná, protože se v rámci ONIV od loňska potýkají se snížením prostředků, které mají k dispozici. Problém je, že podstatná část financí je v této položce účelově spojena s výdaji pro oblast digitalizace. Zatímco v rámci ONIV bylo pro školy v roce 2021 určeno 3,21 miliardy korun bez pevného účelu, v roce 2022 to bylo 2,27 miliardy korun a 1,24 miliardy korun bylo účelově vázáno výhradně na oblast IT. Totožná je situace i v letošním roce. 

„Reálně dnes mají školy na své běžné provozní potřeby oproti roku 2021 téměř o miliardu korun méně. Předpokládaným výsledkem bude, že školy se budou častěji obracet na zřizovatele s žádostí o navýšení příspěvku,“ varuje Oldřich Vávra.

Podle Janka Wagnera, poradce ministra školství a viceprezidenta Pedagogické komory, byla vládní reprezentace na problémy s výdaji ONIV upozorňována v minulosti již několikrát. „Náš spolek například podporoval i pozměňovací návrhy poslanců při projednávání změn rozpočtu, které reagovaly na snížení ONIV o třetinu v loňském roce. Naši členové, ředitelé škol, nás v mnoha případech informovali o vynucených převodech financí v rozpočtech školy z platů do ONIV. V řadě škol se jednalo o stovky tisíc a často šlo o první takový převod v posledních desetiletích. Spoléhat na zřizovatele, že budou školy dotovat, je při dnešní inflaci nemožné,“ míní Wagner.

Podle Sdružení místních samospráv má navržená změna financování podporu představitelů sněmovního školského výboru. Kladně se údajně vyjádřil jeho předseda Ivo Vondrák (za ANO) i místopředseda Marek Výborný (KDU-ČSL). Stanovisko ministra Balaše by mělo zaznít na společném jednání v úterý.