Z Národního divadla až do Karibiku. Češi uspěli s protipovodňovými systémy

Z malé provozovny v Mnichově Hradišti se stala velká firma, která dodává sofistikované protipovodňové a protipožární systémy nejen v Česku, ale i daleko za hranicemi – třeba až v Karibiku.

Z Národního divadla až do Karibiku. Češi uspěli s protipovodňovými systémy
Protipovodňová vrata v Národním divadle | foto JaP – Jacina (publikováno se svolením)

Technik v umělém kanálu vytahuje stavidlo a do mobilní protipovodňové stěny se vyhrne ohromná masa vody. „Umíme nasimulovat přívalovou vlnu, která by nastala například při protržení hráze,“ vysvětluje Petr Jacina, majitel firmy, která vyvíjí i protipovodňové zábrany a jejich odolnost testuje ve své unikátní zkušebně. Právě i díky ní získala lukrativní zakázky nejen v Česku, ale také v zahraničí – například v Paříži nebo na ostrově Svatý Bartoloměj v Malých Antilách.

Než se ale k takovým obchodům vypracovala, musela Jacinova firma urazit dlouhou cestu. Příběh společnosti JaP – Jacina se začal psát v roce 1994, kdy si její majitel otevřel malou provozovnu na výrobu a instalaci obyčejných garážových vrat do rodinných domů. Bylo to vlastně logické: rozjížděla se rozsáhlá výstavba satelitních městeček a poptávka po kvalitních a snadno ovladatelných vstupech do příbytků pro auta stoupala ročně o desítky procent.

Pouze u malých garáží ovšem firma nezůstala. Petra Jacinu lákalo i něco většího: průmyslová vrata a brány. Tak se podnik dostal i k atypickým zakázkám, jako byla vrata pro páteřní radary české armády nebo do letištních hangárů. „Řešit netradiční požadavky zákazníků nás velmi baví. Nevidíme v nich problém, ale výzvu, jejíž zvládnutí nás zase posune o kousek dál. A pokaždé se učíme i nové věci,“ uvádí obchodní ředitel společnosti Jan Semián.

Když přišla potopa

Zásadní zlom pro firmu nastal po katastrofálních povodních v létě 2002. „Najednou jsme měli obrovskou poptávku po vratech, ale zákazníci vyžadovali, aby byla i vodotěsná, což tehdy ještě znělo jako sci-fi,“ konstatuje Jan Semián.

Firma si s tím poradila a vymyslela například speciální protipovodňová vrata pro Národní divadlo nebo tlakově těsné uzávěry pražského metra. Voda tehdy zaplavila část divadelních prostor včetně rozvoden, trafostanice, strojovny výtahů a další technologické zázemí. A také osmnáct stanic metra. „Samozřejmě jsme se z toho poučili,“ uvedlo před časem technické vedení Národního divadla.

Jen v Praze a dalších českých městech ale firma JaP – Jacina nezůstala. Speciální protipovodňové zábrany od této středočeské společnosti slouží také v Paříži a vyrobila rovněž unikátní hrazení proti přívalové vodě pro jednoho náročného zákazníka v Dubaji. Zatím nejtěžší úspěšně zvládnutou zakázkou byla rekonstrukce unikátních dvoukřídlých elektronicky řízených vrat spalovny odpadu Amager Bakke v dánské Kodani, která museli firemní montéři instalovat jeřábem ve výšce 35 metrů.

Firma má rovněž stopu až v dalekém Karibiku. Do tamního pětihvězdičkového hotelu Eden Rock, který stojí na útesu zmiňovaného ostrova Svatý Bartoloměj, dodala 42 kusů protipovodňových zábran. Systém byl úspěšně otestován jako absolutně nepropustný při povodních nebo průtrži mračen.

Ochrana před zloději

Společnost dále rozšířila svou nabídku, pustila se do vývoje a výroby velmi žádaných průmyslových protipožárních vratových systémů. Novinkou jsou dva bezpečnostní boxy, které jsou určeny velkým podnikům i běžným domácnostem. „Všimli jsme si totiž, že světová konkurence sice nabízí protipožární trezory, ale jejich odolnost proti vodě je poměrně nízká a krátkodobá,“ říká obchodní ředitel Jan Semián. 

Jejich Black box odolá nejen ohni, ale může být třeba týden několik metrů pod hladinou, aniž by voda pronikla dovnitř. Využití by mohl mít například v zemích, které jsou často postihovány obřími záplavami nebo hurikány. „Máme dnes široké portfolio protipovodňových i protipožárních produktů a získáváme objednávky z celé Evropské unie,“ dodává Semián.