Z Googlu do Uberu, bankrotu a nakonec do vězení

Někdejší šéf vývoje systému autonomního řízení Uberu Anthony Levandowski může strávit za mřížemi až 27 měsíců. Tvrdě doplácí na soudní spor s bývalým zaměstnavatelem Googlem.

Z Googlu do Uberu, bankrotu a nakonec do vězení
Anthony Levandowski | Profimedia.cz

Google, Uber, osobní bankrot a vězení. To opravdu není dobrá postupka. Anthony Levandowski měl hodně slibně rozjetou kariéru, inkasoval bonusy v desítkách milionů dolarů. Teď je však na dně. Do těžké situace se dostal sám svými levárnami.

Levandowski před lety vedl firmu Waymo, která se v rámci technologického gigantu Google starala o vývoj systému autonomního řízení. Nadějně rozjetý projekt se ale zasekl. Paradoxně za to mohly vysoké odměny, které Google svým zaměstnancům štědře vyplácel. Těm pak chyběla motivace a progres ve vývoji se zastavil.

Přibližně v té době začal Levandowski pracovat na vlastním projektu a rozjíždět své zákulisní hry. Ostatní pracovníky přesvědčoval, aby odešli s ním. To by ještě nebylo až tak závažné, i když to stále porušuje stanovy Googlu. Horší je, že Levandowski k tomu využíval i tajné informace, například ohledně výše mezd. Navíc už v té době podle všeho pracoval na jiných konkurenčních projektech.

Vrcholem všeho byla krádež až čtrnácti tisíc tajných dokumentů z Wayma, které měly Levandowskému a jeho týmu pomoci v nové práci. Mazaný manažer si pak ještě drze počkal na vyplacení bonusu 120 milionů dolarů (2,7 miliardy korun) a na začátku roku 2016 z Wayma odešel. Prakticky ihned založil startup Otto, kterému vydržela nezávislost jen několik měsíců, než ho za 680 milionů dolarů koupil Uber.

Rychlý úspěch nového subjektu začal být Googlu divný. Tím spíš, že o Levandowském měl pochybnosti už dříve. V roce 2015 měl prý informace o jeho postranních aktivitách a zvažoval možnost ho propustit, pro nedostatek konkrétních důkazů se k tomu však neodhodlal. Po následných událostech ale vyrazil tvrdě do boje.

Levandowski byl bez šance. A po pár letech i bez peněz. Soud letos rozhodl, že Googlu musí za krádež obchodních tajemství a nezákonné přetáhnutí pracovníků zaplatit odškodné ve výši 179 milionů dolarů. Levandowskému po přiznání viny tak zbyla už jediná možnost. V březnu vyhlásil osobní bankrot.

Tím však jeho potíže neskončily. Federální žalobci pro něj teď žádají 27 měsíců ve vězení a zaplacení odškodného Alphabetu, mateřské společnosti Googlu, ve výši 756 500 dolarů. Levandowského právníci si pro svého klienta představují pokutu ve výši 95 tisíc dolarů, veřejně prospěšné práce a roční domácí vězení.

„Vzhledem k neschopnosti Federálního úřadu věznic kontrolovat šíření koronaviru není dnes bohužel přehnané označit uvěznění za zdravotní riziko či dokonce rozsudek smrti,“ tvrdí obhajoba.