JPMorgan varuje: Odklon od fosilních paliv se bude měřit v desetiletích

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Celý článek
0

iPhone Made in Vietnam? Apple snižuje závislost na Číně

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Celý článek
0

Děti a první mobily? Češi mají náskok před Brity, ti zvažují zákaz telefonů do šestnácti let

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Celý článek
0

Worldcoin v potížích: Španělsko zakázalo Samu Altmanovi skenovat lidské oči

Projekt šéfa OpenAI Sama Altmana se snaží od ostatních kryptoměn odlišit skenováním očí svých uživatelů. Má jít o nový – prý dokonalý – způsob identifikace, jenže regulátoři po celém světě nyní hledí na Worldcoin kvůli shromažďování osobních údajů s nedůvěrou.

Worldcoin v potížích: Španělsko zakázalo Samu Altmanovi skenovat lidské oči
Worldcoin | Shutterstock.com

Španělská vláda přistoupilo k zablokování projektu kryptoměny Worldcoin, jehož nejznámějším zakladatelem je Sam Altman, šéf OpenAI. Rozhodnutí Madridu je nejčerstvější ránou projektu, který vyvolal v mnoha zemích světa nevoli, protože shromažďuje osobní údaje zákazníků pomocí snímání oční bulvy.

AEPD, španělský regulátor ochrany osobních údajů, ve středu Worldcoinu přikázal, aby okamžitě přestal v zemi shromažďovat osobní údaje prostřednictvím skenování a aby již shromážděné údaje přestal používat. Oznámil, že počátkem týdne přijal toto „preventivní opatření“ a dal společnosti Worldcoin 72 hodin na dodržení zákazu.

Způsobili jsme poplach

Šéfka úřadu Mar España Martíová uvedla, že Španělsko je první evropskou zemí, která proti Worldcoinu zakročila. Jeho vládu k tomu vedly obavy, že společnost shromažďuje informace o nezletilých (jako by sběr dat lidí starších než 18 let byl nějakým způsobem prima, ale to je téma na jiný text).

„Vyvolali jsme v Evropě poplach. Je to ale problém, který se týká občanů ve všech zemích Evropské unie,“ řekla. „To znamená, že je třeba jednat koordinovaně.“ Společnost Worldcoin, kterou Altman v roce 2019 spoluzaložil, nabízí lidem po celém světě tokeny vlastní kryptoměny výměnou za jejich souhlas se skenováním očí pomocí skenovacího přístroje zvaného „koule“ („orb“).

Skenování slouží jako způsob identifikace. Důvodem je podle zakladatelů snaha vytvořit spolehlivý mechanismus pro rozlišení mezi lidmi a stroji, protože umělá inteligence je stále vyspělejší.

„AEPD svými kroky, které se omezují na Španělsko a neplatí v celé EU, obchází právo EU a šíří nepřesná a zavádějící tvrzení o naší technologii po celém světě,“ uvedl Jannick Preiwisch, jenž má ve Worldcoinu ochranu osobních údajů na starost. „Naše snahy zapojit se do jednání s AEPD a poskytnout jim přesný pohled na Worldcoin a World ID zůstávají již několik měsíců bez odezvy,“ dodal.

Madrid následuje Nairobi

Rozhodnutí španělského regulátora je dosud poslední ranou úmyslům šéfa OpenAI Altmana a jeho kolegů z Worldcoinu, Maxe Novendsterna a Alexe Blania. Předcházely mu podobné výjevy jinde ve světě. Již v okamžiku vstupu na trh loni v létě se firma vyhnula spuštění svých kryptografických tokenů v USA, kde jsou veškerá digitální aktiva pod přísným – byť dosud nespolehlivým a nepravidelným – dohledem regulátorů.

Token Worldcoin není k dispozici ani na dalších velkých světových trzích, jako jsou Čína nebo Indie. Loni se musel na příkaz vládních orgánů stáhnout z Keni; také úřad britského komisaře pro informace již dříve uvedl, že bude Worldcoin vyšetřovat.

Některé země se v postoji k Worldcoinu soustředí na kryptoměnovou stránku věci, která je sporná sama o sobě. Zásah Španělska se však zaměřuje na metodu identifikace.

Právě tu Altman charakterizuje jako zásadní. Argumentuje, že ve světě, v němž je sofistikovanou umělou inteligenci stále těžší odlišit od lidí, je takový identifikační systém nezbytný.

Podle vlastních údajů má dosud Worldcoin něco přes čtyři miliony uživatelů. Investoři do společnosti nalili zhruba 250 milionů dolarů; jsou mezi nimi skupiny rizikového kapitálu Andreessen Horowitz a Khosla Ventures, internetový podnikatel Reid Hoffman a Sam Bankman-Fried, usvědčený kryptopodvodník.

Tváří v tvář rostoucí kritice řekl Altman nedávno listu Financial Times, že by identifikační systém jeho startupu mohl existovat bez vlastní kryptoměny.

Fronty na 70 eur

Projekt paradoxně přitáhl pozornost španělských médií kvůli úplně něčemu jinému. Začaly se hromadit stížnosti spotřebitelů, že u stánků v nákupních centrech, kde Worldcoin nabízí kryptoměnu výměnou za skenování oční bulvy, začaly růst fronty.

Worldcoin
Hrot24, Pavel Svatoš

Když vyšlo najevo, že firma de facto kupuje data neinformovaných zákazníků za pár šupů, řekly si orgány, že to tak nenechají. V lednu vydal dozorčí orgán pro ochranu údajů v Baskicku varování před technologií skenování očí.

Podle jeho názoru spadá pod pravidla ochrany biometrických údajů a je třeba posoudit rizika, jež představuje. Od podvodů s totožností až po narušení soukromí v oblasti zdraví a diskriminaci.

Podle Martíové nefunguje Worldcoin v souladu se zákony o biometrických údajích, které vyžadují, aby uživatelé dostali odpovídající informace o tom, jak budou jejich údaje použity, a aby měli právo je vymazat. „Chci mladým lidem poslat vzkaz. Chápu, že může být velmi lákavé získat 70 nebo 80 eur, které vám vyřeší víkend,“ řekla Martíová s tím, že „poskytování osobních údajů výměnou za tyto směšné částky představuje krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé riziko“.