WeWork a nový kapitalismus

Zakladatel pronajímatele sdílených kancelářských prostor Adam Neumann dostane královsky zaplaceno, aby firmu dál nedrancoval.

WeWork a nový kapitalismus
To, co šéf WeWork Adam Neumann ve firmě předváděl, lze bez nadsázky označit za tunelování. Přesto dostal na rozloučenou královský zlatý padák. | Profimedia.cz

Americký technologický startup WeWork se letos podruhé pokusí o vstup na newyorskou burzu. Hodlá k tomu využít modelu SPAC, jenž mu umožní zfúzovat s firmou BowX Acquisition, jež sice nic nedělá, ale na burze již kotovaná je. Celý proces by měl do nově vzniklé firmy nalít 1,3 miliardy dolarů a stanovit její tržní kapitalizaci někde v blízkosti devíti miliard dolarů.

To je podstatně skromnější cíl, než jaký měl první pokus WeWork o primární emisi akcií v roce 2019. Ten měl firmě vynést nějakých deset miliard, a přinejmenším tak potvrdit její předchozí astronomickou valuaci ve výši 47 miliard dolarů.

Zadní vrátka na burzu

Rozdílů mezi oběma pokusy WeWork etablovat se na Wall Street je více. První z nich selhal, když investoři dostali příležitost nahlédnout pod pokličku dosavadního hospodaření firmy a do jejích plánů do budoucna. Vyšlo najevo, že WeWork sice o sobě mluvila jako o technologické platformě, ale ve skutečnosti funguje docela jako realitní společnost.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit