Vzpoura účastníků zájezdu. Lidé chtějí po cestovkách peníze nazpět

Evropská komise se postavila za klienty cestovních kanceláří, vláda ani cestovky ale hromadné proplácení zmařených zájezdů nechystají

Vzpoura účastníků zájezdu. Lidé chtějí po cestovkách peníze nazpět
Klienti cestovních kanceláří mají ve voucherech uloženo několik miliard korun. V Česku to platí podobně jako v ostatních státech Evropy. Celkem jich je třináct. | Profimedia.cz

Na ministerstvu pro místní rozvoj přistál před pár týdny dopis, který mohl odšpuntovat slušných pár miliard korun, na nichž sedí cestovní kanceláře. Evropa v dopise už podruhé apelovala na to, aby klienti českých cestovek dostali šanci získat své peníze za neuskutečněné zájezdy. Vláda naopak trvá na tom, že si musejí až na výjimky nechat v šuplíku poukázky, které si časem promění za reálnou dovolenou. 

Balík, který měl před letní sezonou objem pět miliard korun, se už sice snížil, pokud by ale lidé hromadně chtěli peníze nazpět, část cestovek by padla, což připouští i samo ministerstvo. 

Cesta dolů

Cestovky nejsou v dobré kondici. Třeba CK Fischer zaznamenala pokles objednaných zájezdů o 80 až 90 procent oproti loňsku. Zatímco vloni touto dobou už skoro dva měsíce nabízela zájezdy typu „first minute“, letos je teprve spouští. Před ní je stejně jako před ostatními velká nejistota, jak bude cestovní trh vypadat.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit