„Vyvedl“ znamená prodal, nebo půjčil? Na dění kolem Liberty Ostrava potřebujete dekodér

Situaci v Nové huti, dnes Liberty Ostrava, je dobré věnovat pozornost. Jednak kvůli významu firmy pro region a jednak proto, že je to momentálně nejnapínavější byznysový příběh široko daleko.

V kostce řečeno, majitel Liberty Steel, finančně velmi utrápená GFG Alliance britského podnikatele indického původu Sandžíva Gupty, jež zatím marně hledá náhradu za hlavního financiéra, britsko-australskou finanční skupinu Greensill Capital, porušila slib. (Podrobně celou situaci popisujeme v tomto článku.)

Ten byl dán nejen odborářům, ale i vládním činitelům včetně premiéra Andreje Babiše s tím, že Liberty Ostrava neprodá emisní povolenky. Ale slib, jaký div, zůstal jen slibem. Část povolenek totiž vedení „vyvedlo“, což je pozoruhodný termín použitý nazlobenými odboráři. Politici se také zlobí, a posílají do firmy finanční kontrolu. Že by snad čerstvý hit sociálních sítí v podání ministryně financí Aleny Schillerové „Jedna dvě, FAÚ jde, FAÚ si jde pro tebe“, už měl prvního konkrétního adresáta?

Gupta si předem připravil půdu vyházením části představenstva (rozhodnutím jediného akcionáře to jde „nato tata“) a firmu zcela ovládá, byť z Dubaje.  V zásadě mu v transakci s povolenkami nemohl nikdo zabránit, ani stávková pohotovost odborářů (koneckonců jde o nehmotné aktivum), ani ministerstvo životního prostředí, do jehož kompetence povolenky spadají.

To, že to Gupta udělat mohl, ještě neznamená, že je všechno v pořádku. I když společnost tvrdí, že „Liberty Ostrava v tuto chvíli disponuje emisními povolenkami v hodnotě přibližně 5,6 miliardy Kč, výrazně vyšším množstvím, než nyní potřebuje. Tržní cena těchto povolenek krátkodobě dosahuje svého historického maxima, přesto však nejsou zhodnocovány a společnost ani zaměstnanci z nich nijak neprofitují. Jde o vnitropodnikovou záležitost soukromé společnosti, u níž je jakákoli intervence ze strany vlády zcela nevhodná a způsobilá poškodit reputaci České republiky v očích zahraničních investorů.“ No tak určitě. 

Přihlašte se, kdo rozumíte tomuhle: „Jeden milion emisních povolenek byl přímo prodán sesterské rumunské společnosti Liberty Galati, a to za hotové peníze. Transakce byla provedena za aktuální tržní cenu, která bude Liberty Ostrava okamžitě zaplacena, navíc s možností koupit tyto povolenky v budoucnu zpět za nižší cenu. Okamžitý zisk pro Liberty Ostrava z této transakce je 260 milionů Kč.“

Za prvé, kde je tedy ta hotovost? že by na účtech Liberty Ostrava? Za druhé, proč by se protistrana uchylovala k tomu, že koupí povolenky za tržní cenu, aby pak umožnila nákup v budoucnu za nižší cenu, se ziskem pro Ostravu 260 milionů korun? Buď je to prostě „cash“ transakce, která nedává žádnou sesterskou slevu rumunské ocelárně v Galati , anebo jde o nějaký zastřený repo obchod, a Gupta jednoduše neříká pravdu.

Jedno, nebo druhé, obojí zároveň nejde. A hlavně, když jedna dcera zaplatí druhé, a pan Gupta nebude moci penězi disponovat, jak se dožadují odboráři i vládní činitelé, k čemu mu to celé bude? No, starostí má tedy požehnaně.