Putin ztrácí podporu byznysu. Z Ruska utíkají vysocí manažeři

Navzdory ruské propagandě, že ekonomické sankce poškozují hlavně Západ, utíkají z „ruského ráje“ vysoce postavení manažeři. Naposledy vyšlo najevo, že top manažer Sberbank využil amerického občanství k opuštění své vlasti.

Putin ztrácí podporu byznysu. Z Ruska utíkají vysocí manažeři
Moskevské ústředí banky Sberbank | foto Shutterstock.com

Západ si dal vlastní gól, když uvalil na Rusko sankce, nechal se slyšet šéf Kremlu Vladimir Putin, když naposledy hovořil o ruské ekonomice, jež čelí nejrozsáhlejším ekonomickým sankcím Západu ve své novodobé historii. Podle něj je inflace pod kontrolou a maloobchodní poptávka „normalizována“.

Některé informace prosakující i v ruských médiích, jež jsou silně cenzurována, však nemohou zastřít, že ruská ekonomika je sankcemi Západu značně oslabena. A kdo má možnost, bez velkého loučení doslova utíká z ruského „ekonomického ráje“.

Ekonomický deník Vedomosti zveřejnil zprávu, že dalším vysoce postaveným manažerem je bývalý první místopředseda představenstva největšího ruského finančního domu Sberbank Lev Chasis. Po devíti letech u největšího státního poskytovatele úvěrů tajně opustil domovinu, když využil svého dvojího občanství. Kromě ruského pasu má podnikatel také americký.

Informace přichází v době, kdy pozorovatelé bedlivě sledují známky odporu ruských elit, jež by mohly naznačovat, že finančně vyčerpávající válka může znamenat změnu poměrů v putinovském Rusku. Vedení státu a válku kritizoval i bankéř Oleg Tiňkov.

Vedomosti tvrdí, že Chasis byl jedním z prvních vysoce postavených manažerů, kteří banku opustili už na začátku války, a později jej následovala řada dalších vedoucích pracovníků. „Prostě to zaměstnance šokovalo,“ uvedly zdroje deníku. Chasis měl přitom vést novou holdingovou společnost Sberbank pro elektronické obchodování. 

Ředitel ruské pobočky Transparency International Ilja Šumanov potvrdil, že Chasis nyní provozuje realitní byznys na Floridě a pro Sberbank už nepracuje. Největší ruská banka pro maloobchodní klienty se po útoku Ruska na Ukrajinu stáhla ze zemí EU, včetně Česka, kvůli finančním problémům. Nyní Brusel zvažuje, že také na tuto banku uvalí sankce, dosud byla využívána pro platby za ruský zemní plyn a ropu. Plně sankcionována je už Spojenými státy.

Mezi předchozí vysoce postavené uprchlíky patří prezidentův poradce Anatolij Čubajs, jenž je duchovním otcem ruské privatizace po rozpadu Sovětského svazu. Do Izraele odešla šéfka společnosti Yandex, ruské obdoby vyhledávače Google, Elena Buninová. Ve svém dopise na rozloučenou napsala, že nemůže zůstávat v zemi, která válčí se svými sousedy. Odchod z rodné země ohlásil také zástupce generálního ředitele Aeroflotu Andrej Panov.