Tip na výlet: Máchovo jezero. Nádherná příroda, kterou z pláže neuvidíte

Máte rádi výlety? Rádi poznáváte českou přírodu? Ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR vám po celé léto přinášíme tipy na pěší i cyklistické putování po zajímavých místech v různých koutech republiky. Nyní zavítáme do CHKO Kokořínsko –Máchův kraj.

Tip na výlet: Máchovo jezero. Nádherná příroda, kterou z pláže neuvidíte
Máchovo jezero | Shutterstock.com

Česká republika nemá moře, zato má Máchovo jezero. Alespoň na jeden den tady byl snad každý Pražák a také většina obyvatel republiky. Ale Máchovo jezero nenabízí jen koupání a další letní radovánky. V jeho nejbližším okolí je rovněž pozoruhodná příroda, která stojí za objevování.

Na patnáctikilometrový okruh se můžete vydat jak z nádraží v Doksech, tak ze Starých Splavů. Část trasy je možné absolvovat i s kočárky. Obejdete celé Máchovo jezero, projdete naučnou stezkou, nahlédnete do národní přírodní rezervace Břehyně–Pecopala i do národní přírodní památky Swamp, která připomíná severskou tajgu.

Ještě než se vydáme na výlet, připomeňme si základní údaje o této známé vodní ploše. Velký Dokeský rybník se začal označovat podle romantického básníka a zapáleného turisty Karla Hynka Máchy až ve 20. století. Přes vznosný název Máchovo jezero jde o rybník vytvořený člověkem – založil ho král Karel IV. Nyní má katastrální rozlohu 312 hektarů, což je jako 390 fotbalových hřišť vedle sebe.

Dravé ryby včetně štik obecných pomáhají udržovat kvalitu vody.
foto Petr Hůla

Voda v Máchově jezeře by naplnila více než dva tisíce padesátimetrových plaveckých bazénů, tedy asi dvakrát více, než je v Česku všech veřejných bazénů dohromady. Objemem vody patří do první desítky tuzemských rybníků.

Pomoc dravých ryb

Ve druhé polovině 20. století začaly být ryby v Máchově jezeře chovány se stále větší intenzitou a ve velkém se tu hnojilo, aby na živiny chudé jezerní vody dokázaly rybám poskytnout dostatek potravy. Kvalita vody se zhoršovala také kvůli odpadním vodám v okolí jezera.

Ke zlepšení kvality vody zásadně přispělo vybudování zadržovací hráze v Dokeské zátoce na přítoku Robečského potoka i následné odbahnění. To pomáhá zadržet hrubé nečistoty unášené potokem. Máchovu jezeru také prospívá vyšší obsádka dravých ryb. Vysazují se zde štiky, candáti, sumci i boleni v různých věkových kategoriích, kteří se pak živí menšími druhy kaprovitých ryb, zejména cejny, ploticemi a perlíny.

Povalový chodník v národní přírodní památce Swamp.
foto Pavlína Šámalová

Tyto druhy zhoršují kvalitu vody tím, že ve velkém požírají filtrující zooplankton. Jeho funkce je zásadní. Z vody totiž vyžírá řasy a sinice, které způsobují nevzhledný zelený zákal, takže přispívá k lepší kvalitě vody. O jezero pečuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR spolu s městem Doksy.

Česká tajga i vlci

Za pozoruhodnou přírodou severské tajgy nemusíte cestovat tisíce kilometrů, stačí, když při výletu okolo Máchova jezera navštívíte národní přírodní památku Swamp. Tato trvale zamokřená oblast skýtá ideální místo pro bohatý život. Roste zde třeba masožravá rosnatka okrouhlolistá, drobná rostlinka si v půdě chudé na živiny přilepšuje do listů lapenými živočichy. Ty naláká mimo jiné výrazná červená barva, které si v přírodě snadno všimneme i my.

V rašelinných jezírkách našlo ideální místo k životu na čtyři stovky druhů řas a některé z nich byly pro vědu popsány právě zde. Hnízdí tu i majestátní jeřáb popelavý. Procházku přímo nad rašeliništěm vám na žluté turistické trase umožní poměrně nový povalový chodník. Zároveň brání nadměrnému sešlapání přírodního povrchu.

V národní přírodní rezervaci Břehyně–Pecopala žije smečka vlků.
foto Pavlína Šámalová

Od Břehyňské průrvy, kterou odtéká voda z Břehyňského rybníka, můžete přes vodní hladinu nahlédnout do národní přírodní rezervace Břehyně–Pecopala. Právě v této nepřístupné oblasti sídlí již od roku 2014 smečka vlků. Tato majestátní zvířata od té doby několikrát vyvedla mláďata, která svou původní rodinu postupně opouštějí a rozšiřují se také na další místa.

Ostatně právě v roce 2014 se někdejší chráněná krajinná oblast Kokořínsko rozšířila o druhou část – Máchův kraj. Tento básník patřil mezi největší obdivovatele zdejší přírody. Smyslem rozšíření CHKO byla právě lepší ochrana přírody a krajinného rázu včetně bývalého vojenského výcvikového prostoru Ralsko.

Romantický básník Karel Hynek Mácha si zdejší kraj zamiloval.
foto Shutterstock.com

Celá chráněná oblast má po rozšíření rozlohu přes 400 kilometrů čtverečních. V lokalitě se nachází více než 160 zvláště chráněných druhů živočichů a bezmála stovka zvláště chráněných druhů rostlin. Důležitou součástí CHKO jsou také místa, která vytvořili lidé – například Máchovo jezero. 

Podrobnější informace o tomto výletě včetně mapy najdete zde.