Vylepšená vakcína proti mutacím? Moderna už začíná testovat

Americká farmaceutická společnost spouští klinické testy nové verze vakcíny. Zaměřena je hlavně proti jihoafrické mutaci.

Vylepšená vakcína proti mutacím? Moderna už začíná testovat
ilustrační foto | Profimedia.cz

Britská mutace koronaviru, která je až o 70 procent nakažlivější než původní varianta covidu-19, v současnosti už v České republice převládá a dostala české zdravotnictví na pokraj kolapsu. Dobrou zprávou je fakt, že většina schválených vakcín by proti ní měla být funkční. Horší je to s takzvanou jihoafrickou mutací, která už se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného v Česku také objevila. Výrobci vakcín ale už řeší i tento problém.

Americká společnost Moderna totiž provedla úpravy svého přípravku a vylepšenou variantu vakcíny začne brzy testovat. Tento týden oznámila, že americkému Národnímu institutu zdraví odeslala dávky vakcíny pro klinické testování na lidech.

„Moderna je odhodlána provést tolik vylepšení naší vakcíny, kolik bude potřeba, abychom dostali pandemii pod kontrolu,“ uvedl k tomu výkonný ředitel společnosti Stéphane Bancel v prohlášení.

Dřívější studie ukázaly, že původní varianta vakcíny od Moderny poskytovala proti jihoafrické mutaci menší ochranu, ačkoli společnost tvrdí, že i tak byl počet neutralizujících protilátek nad požadovanou ochrannou úrovní. I tak ale začala pracovat na vylepšené verzi.

Nová verze vakcíny od Moderny je zaměřena hlavně na jihoafrickou mutaci, lepších výsledků by ale měla dosahovat právě i proti britské mutaci.

Koncem ledna Moderna oznámila, že její základní vakcína spouští odezvu imunitního systému i v případě britské mutace. Přesto začala v klinických testech zkoušet, zda by celkovou lepší ochranu nezajistila ještě třetí dávka, již vylepšeným přípravkem.

Jihoafrická mutace byla poprvé zaznamenána loni v říjnu. Rozšířila se už do více než 30 zemí, včetně sousedních států. Podle vědeckých odhadů je asi o 50 procent nakažlivější než základní varianta viru.