Vrbětice v kontextu nejednotné české zahraniční politiky

Čelila už česká diplomacie krizi tak velkého rozsahu jako nyní kolem výbuchu munice ve Vrběticích? Může se kauza promítnout i do letošních voleb? A z čeho pramení nejednotnost naší zahraniční politiky? V podcastu Dobrá správa o tom hovoří bývalý ministr zahraničí i obrany a europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Vrbětice v kontextu nejednotné české zahraniční politiky

Výbuch muničního skladu ve Vrběticích nadále rezonuje českou politikou. Rusko i Česko si navzájem vyhostilo v diplomatické přestřelce několik desítek pracovníků ambasád. Evropská unie podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella stojí za Českem, eskalovat situaci vyhoštěním dalších ruských diplomatů se už ale nechystá.

Takto hlubokou krizi vztahů s Ruskem česká zahraniční politika podle Alexandra Vondry nepamatuje. Vláda podle něj byla nucena zveřejnit informace pod tlakem a nedokázala se tak na komunikaci událostí spojencům i veřejnosti dostatečně připravit.

O důsledcích diplomatické krize už v Dobré správě mluvil exministr Tomáš Petříček. Nad dalšími souvislostmi se tentokrát zamýšlí bývalý ministr zahraničí i obrany, poslanec Evropského parlamentu Alexandr Vondra.

Podcast Dobrá správa: Vrbětice v kontextu nejednotné české zahraniční politiky

Týdeník HROT je mediálním partnerem podcastu Dobrá správa, který produkuje Rekonstrukce státu. Moderátor pořadu Martin Luhan si zve do studia experty a řeší s nimi aktuální témata české politiky, státní správy a boje proti korupci.