Měly by se vrátit roušky do tramvají a autobusů? Covid rozhodně nezmizel

V Česku by nepochybně stálo za úvahu zavést opět roušky v MHD a na vybraných místech.

Měly by se vrátit roušky do tramvají a autobusů? Covid rozhodně nezmizel
ilustrační foto | foto Tomáš Novák týdeník HROT

Ve světle ruské agrese na Ukrajině nebo extrémně vysokých cen energií se covid-19 zdá jako nedůležitá marginálie. Zvláště když většina z nás nepociťuje přímé následky v podobě zavřených restaurací nebo zákazu cestování na dovolenou. A zveřejňované údaje o dalších nakažených bereme už jen jako nějaká čísla.

Jenže koronavirus může při své podzimní vlně opět napáchat pořádnou neplechu a jistá dávka prevence by nepochybně byla namístě. Covid-19 prostě nezmizel.

Je zapotřebí si připomenout, že nakažených přibývá několik tisíc každý den a že v mezitýdenním srovnání jde o několikanásobný nárůst. Přibývají také pacienti v nemocnicích, každý den kvůli koronaviru zemře několik desítek lidí – celkem už je jich od počátku epidemie více než 41 tisíc.

Samozřejmě není namístě vyvolávat paniku, miliony lidí šly na očkování, mnozí i na posilující dávku, a současné koronavirové varianty nejsou tak závažné, takže ani nemocnice by neměly být zavalené pacienty s vážnými příznaky.

I tak by se mělo přihlédnout k principu předběžné opatrnosti. Například v Německu zůstaly povinné roušky v městské hromadné dopravě nebo v nemocnicích a sociálních zařízeních. V říjnu naši západní sousedé ještě přitvrzují, takže například v dálkové dopravě budou nutností nikoli jen roušky, ale respirátory.

V Česku by nepochybně také stálo za úvahu zavést opět roušky v MHD a na vybraných místech. A pokud už k nějakému takovému opatření vláda sáhne, nemělo by to být jen doporučení, ale závazné nařízení.