Válka na Ukrajině ukázala, že EU zbrojení sama neutáhne. Šéf Saabu varuje před protekcionismem

Saab patří mezi největší výrobce zbraní v Evropě a jeho ředitel Micael Johansson varuje před příliš ochranářskou politikou EU při výrobě vojenské techniky a produkci zbraní a munice.

Saab patří mezi největší výrobce zbraní v Evropě a jeho ředitel Micael Johansson varuje před příliš ochranářskou politikou EU při výrobě vojenské techniky a produkci zbraní a munice.

Celý článek
0

Komentář: Evropa ekonomicky upadá. Nic než radikální integrace a jednotný trh nepomůže

Zastánce různých „národních“ řešení, včetně mnoha českých politiků, to asi nepotěší, ale pokud chce EU alespoň trochu konkurovat USA a Číně, jiná cesta než větší ekonomická integrace není.

Zastánce různých „národních“ řešení, včetně mnoha českých politiků, to asi nepotěší, ale pokud chce EU alespoň trochu konkurovat USA a Číně, jiná cesta než větší ekonomická integrace není.

Celý článek
0

Létající auta z Číny jsou připravena ke startu. Jsou elektrická a chtějí si podmanit západní trh

Dělat obyčejná elektrická auta už umějí, teď se pouštějí rovnou do těch, která mohou i létat. Čínské automobilky se rozhodly využít své know-how z vývoje vozů na baterky a posunout ho do nové dimenze. A nového živlu.

Dělat obyčejná elektrická auta už umějí, teď se pouštějí rovnou do těch, která mohou i létat. Čínské automobilky se rozhodly využít své know-how z vývoje vozů na baterky a posunout ho do nové dimenze. A nového živlu.

Celý článek
0

Volby 2021: Spolu překvapivým vítězem, „protibabišovská“ opozice má většinu

Koalice Spolu přeskočila hnutí ANO a s koalicí Pirátů a Starostů bude mít dohromady většinu. ČSSD a komunisté propadli.

Volby 2021: Spolu překvapivým vítězem, „protibabišovská“ opozice má většinu
Lídři koalice Spolu. Zleva Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) | foto Michal Čížek, týdeník Hrot

Po sečtení téměř všech okrsků vede koalice Spolu se ziskem 27,7 procenta, druhé ANO je těsně za ní se ziskem 27,2 procenta. Má ale o jeden mandát víc. „Je to vítězství slušné a hodnotové politiky,“ reagoval na výsledky předseda ODS a možný příští premiér Petr Fiala. Na třetím místě jsou Piráti a Starostové, kteří zatím mají 15,5 procenta. SPD má necelých deset procent, ČSSD je pod pětiprocentní hranicí, stejně jako Přísaha. V Poslanecké sněmovně končí také KSČM. Předseda sociální demokracie Jan Hamáček během krátkého prohlášení pro novináře slíbil, že ve funkci skončí: „Přeju sociální demokracii, aby chytla druhý dech a za čtyři roky se do Sněmovny vrátila.“

Prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka oznámil, že se v neděli sejde s premiérem Andrejem Babišem na zámku v Lánech.

Volby 2021

Vítězství ve volbách slaví koalice SPOLU Vítězství ve volbách slaví koalice SPOLU Andrej Babiš s manželkou Monikou přijíždí do volebního štábu hnutí ANO ČSSD končí v Poslanecké sněmovně+19

Letošní volby přilákaly, zřejmě i díky vyhrocené kampani, velké množství voličů. Podle posledních údajů se volební účast pohybuje kolem 65,5 procenta, zatímco před čtyřmi lety činila 60,84 procenta.

Týdeník Hrot má v jednotlivých štábech své redaktory a v rámci velkého volebního speciálu pro vás po celý víkend chystá zákulisní informace, povolební prognózy a komentáře.

 

Ve štábu hnutí ANO je atmosféra pod bodem mrazu, píše přímo z místa Jan Němec. Zazněly jen dva „optimistické“ hlasy. Jeden od bývalé hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové, která se vrací do Sněmovny. „Co by, výborný, ale mohlo to být lepší,“ komentoval výsledky druhý ze dvou optimistů, poslanec Martin Kolovratník. Neznělo to zrovna přesvědčivě.

„Prohru jsme nečekali, gratuluji panu Fialovi, byl to skvělý finiš. Celkově jsou volby velice těsné. Nechci se vymlouvat, ale celý čas voleb jsme museli připravovat rozpočet, byl tu covid,“ okomentoval pak výsledky voleb premiér a šéf ANO Andrej Babiš.

Z volebního štábu koalice Spolu v prostorách pražského hotelu Grand Majestic Hotel Prague přináší postřehy a ohlasy šéfreportér týdeníku Hrot Pavel P. Novotný. Hlavní sál při dotahování náskoku ANO hlasitě aplaudoval za každou desetinu procenta, kterou se Spolu přibližovalo k Babišovu hnutí. Atmosféra byla jako na hokejovém utkání. Toto je atmosféra vítězství, píše Pavel P. Novotný.

Do volebního štábu Spolu přišli také zástupci velkého byznysu. Koalici středopravicových stran přišel podpořit například Vladimír Schmalz, někdejší vysoce postavený manažer ČEZ, dnes agilní investor do startupů a vzdělávacích projektů. Mezi příznivce Spolu zavítal také miliardář Ondřej Tomek, někdejší zakladatel Centrum.cz, dnes hlavně akciový investor. Dorazil také čestný předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Koalice Pirátů a Starostů si za svou volební centrálu zvolila trendy multifunkční prostor La Fabrika v pražských Holešovicích, čtvrti, která se v posledních letech kvapně rozvíjí a je taková, jací by asi i Piráti chtěli být, píše přímo z místa Jan Brož. Od voleb v roce 2017 podle něj osazenstvo štábu poněkud zkonzervativnělo, což je nejspíš i důsledek spojení se Starosty. S výjimkou punkového příznivce Pirátů se zeleným čírem se neobjevili žádní lidé bez bot či v nejrůznějších kostýmech, jak tomu bylo minule, a aspoň v průběhu odpoledne nebyl cítit marihuanový odér.

„Skutečně na počet mandátů pirátský klub citelně oslabil. Myslím, že kroužkování ovlivnila dezinformační kampaň v dezinformačních médiích, ale i z úst pana premiéra. Pokud se ptáte na mou osobní zodpovědnost, tak předseda strany je zodpovědný v každý moment. My máme po každých volbách, bude to i teď v lednu, naplánováno celostátní pirátské fórum, kde se bude volit vedení strany,“ uvedl v reakci na výsledky voleb předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Politici obou koalic korzovali mezi novináři a dalšími hosty, na rozdíl od jiných štábů se médií nestranili, i když i zde měli k dispozici soukromé prostory pro zákulisní debaty. Krátce po začátku sčítání atmosféra nebyla dobrá. První součty nevypadaly pro koalici dobře. „Soustřeďujeme se na středové liberální voliče, kterých je nejvíce ve větších městech. Tam se sčítají výsledky naposled, věřím proto, že jak koalice Spolu, tak my budeme postupně růst. Menší strany klesají, nepřekročí pět procent a je velká pravděpodobnost, že spolu se Spolu dáme dohromady 101 poslanců. Můžeme se dostat ke 20 procentům,“ zůstával však optimistou bývalý předseda Starostů Petr Gazdík.

S rostoucími procenty se však nálada zlepšila. Podle Gazdíka tak Starostové nelitují toho, že do koalice s Piráty šli, jak jim je často přisuzováno. „Na začátku jsme měli neuvěřitelné preference a myslím, že jsme tím dopomohli i vzniku koalice Spolu. Tím, že jsme se dokázali domluvit, můžeme změnit poměry na české politické scéně,“ míní Gazdík.

Ohlasy ve volebním štábu KSČM sbírá Václav Drchal. „V minulosti jsme opakovaně říkali, že úspěchem by bylo, kdybychom překonali výsledek z minulých voleb, což bylo, tuším, 7,76 procenta. Ale volič je suverén, takže uvidíme, jak to dopadlo,“ řekl mu Milan Krajča, místopředseda ÚV KSČM, těsně po uzavření volebních místností.

Po sečtení padesáti procent okrsků však v pražském sídle KSČM začaly tuhnout rysy přítomných. Lídryně pražské kandidátky Marta Semelová tvrdí, že z výsledků není „nadšená“. Zároveň připustila, že „je třeba rozebrat“, jestli straně neublížil podíl na vládě miliardáře Babiše. Pozitiva se hledají těžko, nicméně „Rudá Marta“ to dokáže, píše Václav Drchal. Strana podle ní díky tomu prosadila valorizaci důchodů, navyšování mezd či náhradní výživné pro matky samoživitelky. Na přímou otázku, co bude KSČM dělat, pokud vypadne ze Sněmovny, odvětila, že by „strana pochopitelně pokračovala v práci mezi lidmi a v práci pro lidi“.

Václav Drchal se poté přesunul do štábu ČSSD, tedy další strany, která je na cestě ze Sněmovny. Šéf Mladých sociálních demokratů Lukáš Ulrych ví, že prohrál, ale tvrdí, že se sociální demokracie vrátí a s ní přijde zákon: „Tohle není žádná konečná, jak si pravičáci myslí.“

Vítězství z voleb v roce 2017 obhajovalo hnutí ANO premiéra Andreje Babiše, které tenkrát získalo téměř 30 procent hlasů a na druhou ODS mělo náskok přes 18 procent. Ambici získat premiérské křeslo mají ještě koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Piráti a Starostové, podle výsledků by tak mohl mít velkou šanci předseda ODS Petr Fiala.

Před některými volebními místnostmi v Praze sbíralo podpisy hnutí Praha Sobě, aby mohlo kandidovat v komunálních volbách v příštím roce. Zákon zakazuje volební agitaci v okolí volebních místností, podle lídra sdružení Jana Čižinského je ale vše v pořádku. Argumentuje tím, že petice se netýká těchto voleb. Akce hnutí Praha Sobě přesto vyvolala velký rozruch a nesouhlasné reakce, především od politické konkurence, podle níž je konání hnutí nemorální.