Volby do sněmovny: kdy a jak se bude volit a jak nový volební zákon ovlivní výsledky?

Češi budou po čtyřech letech znovu rozhodovat o tom, kam bude v nejbližších letech země směřovat. Ve volbách do Poslanecké sněmovny se rozhodne, zda bude premiérem i nadále Andrej Babiš, či zda jej vystřídá jiný kandidát ze dvou volebních koalic.

Volby do sněmovny: kdy a jak se bude volit a jak nový volební zákon ovlivní výsledky?
ilustrační foto | Profimedia.cz

Kdy a jak se bude volit

O termínu voleb do Poslanecké sněmovny 2021 rozhoduje prezident republiky nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Letos se volby konají v pátek 8. října a v sobotu 9. října ve 14 krajích České republiky.

Do Poslanecké sněmovny se volí poměrným systémem 200 poslanců, kteří mají čtyřletý mandát. Právo být zvolen má každý občan České republiky, kterému je alespoň 21 let. Volební právo má každý občan, kterému je 18 let a jeho svoboda není omezena z důvodu ochrany zdraví a je způsobilý k právním úkonům. Pozměňující návrhy, podle nichž by mohli volit už lidé starší 16 let, které prosazují například Starostové a nezávislí, zatím neprošly.

Každý volič musí ve volební místnosti prokázat svou totožnost a státní občanství České republiky platným občanským průkazem, cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky, případně cestovním průkazem. Zastoupení není přípustné.

Voličský průkaz

Pokud se volič nemůže k volbám dostavit z důvodu pobytu v zahraničí, může zažádat o voličský průkaz, s nímž může volit ve zvláštních volebních okrscích v zahraničí. S voličským průkazem zároveň může volič volit v jakémkoli stálém volebním okrsku v Česku. Ze závažných zdravotních důvodů může volič požádat obecní úřad a volební komisi, aby mohl hlasovat mimo volební místnost. V takovém případě přijdou členové komise s volební urnou přímo za voličem.

Voliči mají možnost zaškrtnout na hlasovacím lístku preferenční hlasy až pro čtyři kandidáty. V případě, že kandidát získá alespoň pět procent z celkového počtu platných odevzdaných hlasů pro stranu či hnutí, za které kandiduje v rámci volebního kraje, získá přednostně mandát.

Nový volební zákon

Ve volbách do sněmovny mohou kandidovat politické strany, hnutí a koalice. Pro letošní volby přitom platí nová důležitá pravidla. Ústavní soud totiž letos v únoru zrušil dosavadní způsob zisku mandátů, který označil za nespravedlivý pro malé strany a zároveň nahrávající stranám velkým.

Od začátku letošního května platí nový volební zákon. Mandáty se rozdělují podle volební klauzule, která určuje procentuální podíl potřebný k dosažení křesel v Poslanecké sněmovně. Samostatná strana potřebuje dosáhnout alespoň na pět procent, tedy stejně jako dříve. Rozdíly jsou ale u koalic. Dvoučlenná koalice musí dosáhnout minimálně na sedm procent oproti dosavadním deseti procentům. Vícečlenné koalice pak potřebují na vstup do Sněmovny alespoň 11 procent oproti dřívějším 15 procentům.

Podrobnosti o novém volebním systému a jeho vlivu na výsledek voleb si přečtěte ZDE.

Jak by při novém volebním systému dopadly volby v roce 2017:

 

Volby 2021 – kandidátky

Kandidátní listiny k parlamentním volbám v roce 2021 předložilo 22 volebních seskupení, tedy o devět méně než před čtyřmi roky. Podle průzkumů zůstává hlavním favoritem na vítězství hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. V závěsu jsou ale koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a koalice Pirátů a Starostů a nezávislých, která ještě před několika měsíci v průzkumech vedla, poslední dobou se ale mírně propadá.

Místo ve Sněmovně obhajují ještě SPD, ČSSD a KSČM. Z nových politických subjektů má podle průzkumů největší šanci získat zastoupení v Poslanecké sněmovně hnutí Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty.

Přehled stran, hnutí a koalic pro volby
ANO 2011
ČSSD
KSČM
koalice Spolu
Piráti a Starostové
SPD
Trikolóra, Svobodní, Soukromníci
Volný blok
Zelení
Aliance pro budoucnost
Hnutí Prameny
Přísaha - občanské hnutí Roberta Šlachty
Otevřeme Česko normálnímu životu
Koruna česká
Aliance národních sil
Moravané
Moravské zemské hnutí
Levice
Senioři 21
Švýcarská demokracie
Nevolte Urza.cz.
Volte Pravý Blok www.cibulka.net