Prezidentem bude Pavel, dostane přes 58 procent, předpovídá umělá inteligence

Algoritmus umělé inteligence už po sečtení zhruba třinácti procent hlasů odhadl, že druhé kolo prezidentských voleb vyhraje Petr Pavel.

Prezidentem bude Pavel, dostane přes 58 procent, předpovídá umělá inteligence
Petr Pavel | foto Tomáš Novák, týdeník HROT

Sčítání hlasů ve druhém kole českých prezidentských voleb teprve probíhá. Na oficiální výsledky si budeme muset počkat ještě minimálně pár hodin.

Algoritmy umělé inteligence vytvořené Vojtěchem Létalem a společností Blindspot však dokážou s velkou pravděpodobností odhadnout konečného vítěze už pár desítek minut po uzavření volebních místností.

Druhé kolo prezidentských voleb v obrazech

Petr Pavel slaví vítězství Andrej Babiš během sčítání hlasů Petr Pavel s chotí Evou slaví vítězství v prezidentské volbě Alena Schillerová přichází do volebního štábu Andreje Babiše+31

A po sečtení již zhruba třinácti procent hlasů určila AI vítězem Petra Pavla se ziskem 58,41 procenta. V té době byl podle standardní sčítací metody rozdíl mnohem menší.

„Že Petr Pavel vyhraje, považujeme za prakticky jisté. Odchylka bude, stejně jako v prvním kole, pouze v desetinách procenta,“ řekl Hrotu Jiří Čermák ze společnosti Blindspot.

Blindspot AI