Zvýší vláda daně? Populismus politika vždycky dožene

Vyšší daň z nemovitostí je jen malá cena za zrušení superhrubé mzdy, a nebýt planých slibů, nikdo by ji vládě nejspíš nevyčítal. 

Zvýší vláda daně? Populismus politika vždycky dožene
Zbyněk Stanjura | Shutterstock.com

Ty sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce a dnes v konfrontaci s realitou neobstojí. Těmito slovy se v roce 2003 zapsal do knihy nesmrtelných politických hlášek tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka, když vysvětloval, že se voliči sociální demokracie nechali tak trochu napálit a žádný socialistický ráj je nečeká.

Zhruba stejně by mohlo znít odůvodnění otočky, kterou minulý týden předvedl současný správce státních financí. Také Zbyňka Stanjuru dohnala neúprosná rozpočtová realita k přiznání, že se chystá porušení jednoho z hlavních předvolebních slibů ODS. A sice že vláda nezvýší daně.

Ministr v rozhovoru pro Deník N připustil, že favoritem na zdroj financí pro krvácející státní rozpočet je daň z nemovitostí. Tedy daň, která je podle Stanjury – opozičního politika ze srpna 2021 – nebezpečná a trestá lidi za to, že si pořídili bydlení.

Radikální pravicové názory o nezvyšování daní a vyrovnání rozpočtů seškrtáním výdajů se ovšem snadno hlásají, ale už hůře provádějí. Jistě, nikdo nemohl předvídat válku. I bez ní by ale byly schodky hrozivé, protože šetřit se nějak nedaří, byrokracie neubývá a stát se nezmenšuje.

Ministr financí pochopitelně za daňovou piruetu sklidil posměch i nadávky a stal se dalším důkazem, že populismus nakonec politika dožene. Vyšší daň z nemovitostí je přitom malá cena za zrušení superhrubé mzdy, a nebýt planých slibů, nikdo by ji vládě nejspíš nevyčítal.