Vláda slibuje a peníze nepřicházejí

Stát zakázal řadě firem a živnostníků podnikat, ale peníze jim posílá neochotně. Navíc chystá přísné kontroly

Vláda slibuje a peníze nepřicházejí
ilustrační foto | Michal Čížek týdeník HROT

Tak vypadá Hlava 22 v českém vydání. Stát přispívá v rámci programu Antivirus na mzdy zaměstnancům malých firem postižených opatřeními proti šíření koronaviru. Avšak pracovníci na úřadech práce ostražitě hlídají, aby si o náhradu mzdy nepožádal jednatel či spoluvlastník společnosti s ručením omezeným. Pokud se tak stane, úředníci žádost o podporu vrátí k přepracování.

Nejedná se o výjimečný případ. V Česku je registrováno téměř půl milionu eseróček a souběh funkce jednatele a pracovní smlouvy je spíše pravidlem než výjimkou. Méně starostí mají firmy s více jednateli, kteří si navzájem podepsali zaměstnanecké smlouvy. Ale pokud jednatel podepsal smlouvu sám se sebou, tak je zle. Nepomůže mu ani to, kolik peněz za sebe odvedl státu na daních a pojistném.

Týdeník Hrot hovořil s jedním podnikatelem, kterého tento přístup úředníků postihl. Je současně zaměstnancem a jednatelem malé firmy se zhruba deseti zaměstnanci. Vyhověli jsme jeho žádosti, že nezveřejníme jeho jméno ani název firmy. Podniká totiž na drsném severu republiky, kde jsou prý úředníci obzvlášť nelítostní a pomstychtiví.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit