Vítězství pro Kiwi. Ústavní soud zrušil rozhodnutí ve sporu s Ryanairem

Ústavní soud vyhověl prodejci letenek Kiwi.com, když zrušil předběžné soudní opatření vydané na podnět společnosti Ryanair, který po Kiwi požadoval změnu nakládání s informacemi o klientech. Brněnská firma tak například nebude muset předávat irským aerolinkám kontakt na pasažéry.

Vítězství pro Kiwi. Ústavní soud zrušil rozhodnutí ve sporu s Ryanairem
ilustrační foto | Profimedia.cz

Ryanair požadoval, aby Kiwi.com změnil způsob informování o podmínkách odbavení před svými lety a tvrdil, že prodejce letenek dopravci nepředává kontakty na klienty, konkrétně například čísla platebních karet. Kvůli omezenému předávání údajů od Kiwi pak prý aerolinky nebyly schopny při operativním řešení problémů kontaktovat cestující a plnit své finanční závazky. 

Krajský soud v Brně proto v předběžném opatření letos v lednu společnosti Kiwi uložil, aby upravila poskytované informace o podmínkách Ryanairu a při předávání klientských informací doplnila údaje o e-mailu a bydlišti lidí a jejich platebních kartách. Dalším výrokem soud uložil povinnost opravit „věcně nesprávné informace“ i zpětně. Firma Kiwi se odvolala, ale Vrchní soud v Olomouci rozhodnutí potvrdil. 

Toto předběžné opatření však podle dnešního rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) zasáhlo do svobody projevu, práva na podnikání a práva na soudní ochranu. Právo na svobodu projevu se totiž podle ÚS v určité míře týká i komerčních sdělení. Při vydávání předběžného opatření je proto nutné přiměřeně hodnotit pravdivost či nepravdivost informací. „Rozhodnutí obecných soudů jsou založena na dezinterpretaci posuzovaných sdělení, nebyla hodnocena ve svém kontextu," řekla při vyhlášení nálezu soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková s tím, že soudy dostatečně nevysvětlily, proč je nezbytné, aby jeden soutěžitel druhému ty informace o klientele předával.

„Rádi bychom konkurenční boj vedli jenom ve vztahu k našim zákazníkům, nicméně Ryanair se uchyluje k těmto akcím, které z našeho pohledu mají zástupný charakter, primárně jde o soutěžní postavení," komentoval rozhodnutí ÚS právník Kiwi David Liškutin.

Prodejce letenek Kiwi.com umožňuje na svých webových stránkách a přes aplikaci vyhledat, rezervovat a zakoupit letenky různých leteckých společností, mezi něž patří právě i Ryanair.

Irské nízkonákladové aerolinky v polovině srpna oznámily, že budou odmítat pasažéry, kteří si koupí letenku právě přes Kiwi.com. Český prodejce označil tento krok za amorální praktiku a vyhrožování zákazníkům. Podle Liškutina ale Kiwi zatím nemá informace o tom, že by se někdo z jejích klientů na palubu Ryanairu nedostal.