Vítězství, nebo pád do pasti?

Opozice vyhrála čtvrteční bitvu ve sněmovně, ale plácat po ramenou by se moc neměla. A nejen proto, že její hejtmani s postupem svých poslanců vesměs nesouhlasili a čekají je problémy.

Ono sice situaci, kdy kabinet absolutně nemá důvěru obyvatelstva, které jeho nařízení začíná masově ignorovat, je třeba samozřejmě řešit. Otázkou je, zda Petr Fiala s Ivanem Bartošem, Marianem Jurečkou, Markétou Pekarovou Adamovou a Vítem Rakušanem přemýšleli alespoň o krok dopředu a nepadli do pasti nastražené Andrejem Babišem s vydatnou pomocí Miloše Zemana.

Pro premiéra je nyní nejlepší variantou ta, kterou má plně v rukou on a prezident. Abdikace do rukou Miloše Zemana, bleskově vytvořená „vláda odborníků“ v čele třeba s Romanem Prymulou, je ranou, z níž by se opozice do voleb jen tak nevyhrabala.

V takové vládě může sedět většina současných ministrů doplněná o pár Milošových starých lásek a může vládnout bez důvěry až do voleb. Ale ona by tu důvěru dostala, protože by ji podpořili jak ANO a ČSSD, tak komunisté a nejspíše i Okamurova SPD.

Babiš by tak ze sebe shodil odpovědnost za neúspěch v řešení epidemie, což – jak jednoznačně ukazují preference – potřebuje jako sůl. A kdyby se vláda odborníků dočkala masivního poklesu nákaz do podzimu, což se bezesporu stane nejen díky očkování, ale také kvůli velmi rychle postupujícímu promoření populace, může to vydávat i za vlastní úspěch.

Demokratičtí opozičníci pak budou jenom za kazisvěty a čtvrteční vítězství ve Sněmovně bude opravdu Pyrrhovo. A o pandemii v té bitvě šlo nakonec až v poslední řadě.

Netvrdím, že se tak stane, ale pro Babiše by takové řešení bylo mimořádně výhodné a už jednou ho vyhnání z vlády v dobách Sobotkových mohutně posílilo. Takže se to stát může. Jsme totiž před volbami a to se politická hra vždy hraje až na hranu.