Vítejte ve Vakcistánu

Z původně legitimního boje s novou, neznámou a mnoha lidem smrtelně nebezpečnou chorobou se v posledních měsících stává nástroj zásadního suspendování občanských práv pro významnou část populace jen na základě nesdílení jediného „správného“ názoru.

Novak Djoković má po žížalkách. Protinožci mu sice jako neočkovanému nejprve dali výjimku a vízum, ale pak si to rozmysleli a poslali ho domů. Po této příhodě vyznívá název turnaje Australian Open poněkud orwellovsky, což části veřejnosti ve světě i u nás pranic nevadí a Novakovi tu „potupu“ přejí. Stejně jako to, že na dalším turnaji v Paříži si možná také nezahraje, protože ve Francii neočkovaní nesmějí na sportoviště. Dobře jim tak. Mají poslouchat. Že se jim nechce a vakcinaci nevěří? Koho to zajímá? Jen podléhají dezinformátorům. My taky posloucháme.

A tak se tváříme, že dezinformací je prokázaný fakt, kdy na končící deltu vakcíny v případě nákazy a dalšího šíření viru fungovaly jen omezeně a v případě aktuálního omikronu nefungují prakticky vůbec.

Přece fungují k zabránění hospitalizaci a vážnému průběhu, namítnete. Opravdu? Omikron už vážné průběhy prakticky nezpůsobuje. V Británii už mají po vrcholu vlny a za celou dobu, kdy v zemi vykazovali čtyřikrát až pětkrát vyšší počty nakažených oproti předchozím rekordům, zůstaly počty pacientů na JIP zřetelně pod úrovní klidného loňského léta. Že ve Francii je to jinak? Ano, ale jen opravdu neznatelně. Tam stavy hospitalizovaných drobet stouply a na jipkách jsou čtyři tisíce lidí, což ve skoro sedmdesátimilionové zemi s 300 tisíci nakaženými denně není mnoho.

Nicméně je zde v této souvislosti ještě jedna zajímavá skutečnost. Francouzi mají naočkovaný větší díl populace než Britové, takže vakcinační stratégové by si měli nad tím rozdílem trochu drbat hlavu. Zdarma prozradíme důvod. Britů prodělalo covid více, takže mají přirozeně získanou imunitu, která funguje lépe. Kde je pak ten zásadní přínos vakcín pro nepřetížení zdravotnických zařízení? Mimochodem, Švédové mají na JIP jen sto lidí a nakažených 25 tisíc denně. Ale oni testují jen ty s příznaky a vůbec všechno dělají jinak. Asi taky podle dezinformátorů.

Všichni ostatní to dělají správně. Třeba Rakušané, kteří už zavedli povinné očkování pro všechny. Nebo Němci, kteří se na to chystají. Rakušané zavedli na podzim lockdown a měli výsledky stejné jako Češi, kteří ho nezavedli. Nyní s covidem odhodlaně bojují vakcinací každého, kdo neuteče na strom. Jen ten covid nebojuje s nimi. V nemocnicích mají v době vrcholícího omikronu něco přes dvě stovky obsazených postelí. Asi jako při silnější chřipce. Až se povinné očkování prosadí ve více zemích, jak to bude se vstupem neočkovaných občanů EU do povinně očkujících zemí? To bude asi Schengen jako víno. Europe Open.

Je naprosto zjevné, že vakcinační apartheid, který se prosadil nejen v Evropě, nemá žádné medicínské odůvodnění, které by bylo podepřeno něčím jiným než slepou vírou. Agresivní tlak státní moci na masové očkování lidí s výjimkou známých rizikových případů vakcínou s významně omezenou účinností je neospravedlnitelný. Z původně legitimního boje s novou, neznámou a mnoha lidem smrtelně nebezpečnou chorobou se v posledních měsících stává nástroj zásadního suspendování občanských práv pro významnou část populace jen na základě nesdílení jediného „správného“ názoru. Vítejte ve Vakcistánu.

(Autor je očkován třemi dávkami vakcíny proti covidu.)