Vítejte v Praze, hlavním evropském městě piva a opilců

Praha je bohužel pro nemalou část zahraničních turistů pořád hlavně destinací levného alkoholu a divoké zábavy.

Vítejte v Praze, hlavním evropském městě piva a opilců
Fanoušek fotbalového West Ham United před finále Konferenční ligy v Praze | foto Profimedia.cz

Politici mohou do omrzení mluvit o Praze jako u úžasném evropském městě plném památek, odpovědné instituce mohou opakovaně lákat zahraniční turisty do české metropole za kulturou, poznáním a dalšími zážitky, i tak ale bude „stověžatá Praha“ stále pro nemalou část cizinců hlavně městem levného alkoholu, kam se jezdí opít a vyřádit se.

Důkazem bylo středeční finále evropské Konferenční ligy UEFA v Praze mezi anglickým West Hamem a italskou Fiorentinou. Kdo šel v tu dobu po centru Prahy, nemohl si fotbalových fanoušků s půllitry nevšimnout. Bylo jich opravdu hodně a byli prakticky všude.

A zatímco se mezi činovníky mluvilo o úspěchu české fotbalové diplomacie, která dokázala jeden z vrcholů klubové kopané „urvat“ právě pro české hlavní město, ve stejnou dobu se napřed v jednom baru porvali opilí italští a britští fanoušci a nakonec došlo i na potyčku s policií na Staroměstském náměstí.

Přitom to není tak dávno, sotva pár let, co bylo kvůli koronavirové pandemii centrum Prahy prakticky vylidněné, bez turistů – včetně těch, kteří se přijeli do města především opít. Bylo to něco nevídaného a dost možná, že naši potomci už nikdy takhle vylidněné centrum nezažijí. Ten klid a žádné tlačenice.

Ale netřeba moralizovat nebo zvedat výchovně prst, že si Praha pivní turisty nezaslouží. Jde spíše o konstatování faktu, že i přes veškerou snahu o to, aby Česko přilákalo do Prahy, ale i do dalších nádherných koutů naší země zahraniční hosty především za památkami a dalšími „slušnými“ zážitky, stejně bude mít nemalá část před očima hlavně plný půllitr.

Finále fotbalové Konferenční ligy se spoustou opilých fanoušků v pražských ulicích jako by udělalo definitivní tečku za nenormální koronavirovou situací a prázdným centrem Prahy. Jako bychom se v turistickém ruchu vrátili do doby předcovidové – se všemi klady i zápory.