Šetřete energií, dostanete peníze. Největší virtuální elektrárna USA má zabránit blackoutům

Firma OhmConnect platí lidem, aby šetřili energií. Koncept, který využívá v Kalifornii 150 tisíc lidí, má zabránit výpadkům elektřiny.

Šetřete energií, dostanete peníze. Největší virtuální elektrárna USA má zabránit blackoutům
ilustrační foto | Shutterstock.com

V létě, kdy v srpnu v Kalifornii padaly teplotní rekordy – v Údolí smrti bylo naměřeno 54,4 stupně Celsia –, došlo v této části Spojených států k řadě výpadků elektrické energie, protože se ve špičce enormně zvýšila poptávka. Hlavně kvůli zapínání několika milionů klimatizačních jednotek. Bez elektřiny byly kvůli blackoutům dva miliony Kaliforňanů.

Opakování tohoto scénáře chce zabránit společnost OhmConnect. Svým aktivním uživatelům – v Kalifornii jich je 150 tisíc (celkem v Americe a Kanadě registruje půl milionu zájemců) – platí za to, že na pokyn sníží spotřebu elektrické energie. Třeba tím, že zhasnou světla  a vypnou elektrické spotřebiče. Tím pomáhají stabilizovat elektrickou síť. A za to dostanou zaplaceno. V tomto roce by to mělo být celkem čtyři miliony dolarů. Nová investice ve výši 100 milionů dolarů vytvoří největší virtuální elektrárnu v USA. 

Miliardový impulz od Alphabetu

Nyní tato decentralizovaná virtuální elektrárna dostává obrovský finanční impulz ve výši 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun) od firmy Sidewalk Infrastructure Partners (SIP), jež je financována korporací Alphabet (dříve Google).

Peníze mají jít na rozšíření této služby po celých Spojených státech a vytvořit největší virtuální elektrárnu v Severní Americe, jež se jmenuje Resi-Station. Měla by odpovídat instalovanému výkonu 550 megawattů, což je ekvivalent větší uhelné elektrárny. Do projektu by se mělo zapojit dalších 750 tisíc zákazníků. 

„Naším úkolem je aplikovat technologie na infrastrukturu. Konkrétně jde o to, jak vybudovat pomocí nové technologie udržitelnější a odolnější infrastrukturu,“ vysvětlil ředitel SIP Jonathan Winer s tím, že se zaměřují na stabilizaci elektrické přenosové soustavy. 

Virtuální elektrárna? Levná a rychlá

Ředitel OhmConnect Cisco DeVries zdůraznil, že budování virtuálních elektráren je nejlevnějším, a hlavně nejrychlejším způsobem, jak stabilizovat energetické soustavy. Firma byla už kalifornskými úřady schválena jako nevýrobní účastník energetického trhu.

Projekt má umožnit, aby řada domácností, které mají solární panely a domácí úložiště energie, mohla v případě potřeby dodávat do sítě elektrickou energii. V Arizoně už vzniká nová bytová čtvrť, kde je každý dům vybaven fotovoltaikou a baterií pro akumulaci energie. Do systému jsou zapojeny i elektromobily. Celá decentralizovaná komunita může dodávat energii do sítě.

Winer vysvětlil, že obchodní model je stejný jako u záložní paroplynové elektrárny. „Tyto zdroje se snažíte uspořádat takovým způsobem, abyste je mohl obchodovat na energetickém trhu,“ dodal. Místo spalování uhlí nebo zemního plynu se využijí čisté decentralizované zdroje z domácností.  

V srpnu OhmConnect proplatila zákazníkům snížení spotřeby elektřiny během jednoho víkendu ve výši jedné gigawatthodiny, což odpovídá ekvivalentu spotřeby 600 tisíc domácností za hodinu. Pokud se domácnost zaregistruje do systému, přijde jí textovou zprávou výzva s žádostí o úsporu elektřiny v daném časovém úseku

Osmdesát milionů dolarů má směřovat na pořízení chytrých domácích zařízení, jež budou regulovat spotřebu energie. Projekt je zatím určen pro Kalifornii, kde to místní energetická legislativa umožňuje. Postupně se má ale rozšířit po celých Spojených státech. 

Google nabízí chytré termostaty Nest, které regulují spotřebu energie, zejména jsou určeny pro regulaci vytápění. V případě Kalifornie to znamená ovládání klimatizace. „Pokud jste ochotni změnit teplotu doma o dva stupně, jsme schopni vám zaplatit tolik a tolik dolarů,“ vysvětlil Winer. O toto řešení, jež se rozmáhá v Kalifornii, už projevily zájem energetické společnosti v Texasu a New Yorku. 

Sonnen v Kalifornii
Německý solární startup Sonnen, do kterého před časem investoval i ČEZ, než loni podíl prodal koncernu Shell, rozvíjí také koncept virtuálních elektráren v Kalifornii. Spojil se s developerem Wasatch Group a poskytuje do rezidenčních projektů solární panely a bateriová úložiště, jež se mohou propojit do virtuální komunitní elektrárny a poskytovat majitelům bydlení decentralizované energetické služby. V projektu ve městě Fresno je zapojeno 4800 solární panelů a 471 akumulátorů. Instalovaný výkon dosahuje 1,9 megawattu, kapacita akumulátorů 8,3 megawatthodiny. Výhodou pro nájemníky má být i to, že budou mít k dispozici záložní zdroj elektřiny v případě výpadků veřejné sítě.