Vídeň postaví na místě odpočinku Brahmse soběstačnou márnici

Zelená revoluce přišla i na místo věčného odpočinku velikánů.

Vídeň postaví na místě odpočinku Brahmse soběstačnou márnici
Vídeňský ústřední hřbitov | Profimedia.cz

Vídeňský ústřední hřbitov, kde odpočívají Beethoven, Brahms, Schubert nebo popový zpěvák Falco, zasáhne zelená revoluce. Vzniká tam energeticky soběstačná márnice s kapacitou 400 rakví, pitevna i památné místo pro lidi, kteří své tělo po smrti věnují vědě.

Modernizace by měla být dokončena v polovině roku 2022. Márnici má „ozelenit“ instalovaná fotovoltaika na střeše budovy, která se díky tomu stane energeticky soběstačnou. U vjezdu do márnice pak hřbitov plánuje nainstalovat i nabíjecí stanici pro elektromobily.

V rámci programu posmrtného darování těla Univerzity Sigmunda Freuda ve Vídni navíc vznikne na Ústředním hřbitově i pietní místo pro dárce. „Program dárcovství těla je skvělé doplnění praktického vzdělání budoucích mediků na naší fakultě a otevírá všem, kteří o to mají zájem, možnost rozvíjet vědu a přispět ke zvýšení kvality zdravotnictví,“ vysvětluje přínosy dárcovského programu rektor soukromé Univerzity Sigmunda Freuda ve Vídni profesor Alfred Pritz. 

Pod správu Vídeňských hřbitovů spadá celkem 46 hřbitovů s více než 550 tisíci hroby. Hřbitovy dosahují rozlohy celkem pět kilometrů čtverečních, přičemž největší je právě Centrální hřbitov, který je hned po hamburském Ohlsdorfu druhým největším hřbitovem v Evropě.