Velká vodárenská fúze: Veolia se spojuje se Suezem, dotkne se to i Česka

Vodohospodářská skupina Veolia oznámila, že splnila všechny nezbytné podmínky a dokončuje akvizici Suezu. Sloučení obou společností se týká i vybraných aktivit v Česku, a to konkrétně divize odpadového hospodářství Suezu a jejích více než 1,4 tisíce zaměstnanců.

Velká vodárenská fúze: Veolia se spojuje se Suezem, dotkne se to i Česka
ilustrační foto | Profimedia.cz

„Díky této akvizici významně posilujeme naši pozici na českém trhu zpracování a využívání odpadů a posouváme se mezi čtyři největší české společnosti v oboru,“ uvedla společnost Veolia.

Akvizice českého Suezu se naopak netýká pěti českých vodárenských společností, v nichž Suez působí jako akcionář – tyto podíly nejsou předmětem akvizice.

Mezinárodní skupina Veolia, která působí v České republice od roku 1996, je známá především ve vodohospodářství. Zajišťuje výrobu a distribuci pitné vody a odvádění a čištění odpadních vod a poskytuje know-how v oblasti správy vodohospodářské infrastruktury. Zásobuje na 2,7 milionu obyvatel.

Její odpadová divize nabízí komplexní služby v oblasti nakládání s odpady s ohledem na jejich maximální využití nebo recyklaci před případným odstraněním. Zajišťuje rovněž druhotné využití vedlejších produktů z vodárenství a energetiky, to vše při dodržování přísných požadavků na ochranu životního prostředí a udržitelný rozvoj. 

V odpadovém hospodářství patří mezi zákazníky společnosti Suez například Nestlé Česko, skupina Agel, Linde Vítkovice, Kompan Czech, Procter & Gamble – Rakona nebo Mora Moravia. „Naše služby pokrývají široké spektrum řešení od svozu a logistiky průmyslových a nebezpečných odpadů až po jejich recyklaci nebo využití,“ uvádí firma.