Vekra by mohla vstoupit na burzu, říká právník David

Vlivný právník Ondřej David staví na Floridě domy za stovky milionů a rozvíjí okenářskou skupinu Window Holding, jejíž akcie by rád nabídl na burze.

Vekra by mohla vstoupit na burzu, říká právník David
Ondřej David | foto Martin Pinkas, týdeník Hrot

Má pověst zákulisního hráče s vazbami na politiky i státní firmy. Rozváděl bývalého premiéra Petra Nečase, přednášel na plzeňských právech, kde patřil k nejbližším spolupracovníkům děkana Milana Kindla, který mimo jiné figuroval v kauze neoprávněného udílení titulů prominentním studentům. Právník Ondřej David, šéf a spolumajitel advokátní kanceláře DBK, ale roli šedé eminence tohoto barvitého světa odmítá. 

Dnes ho mnohem více než advokacie zaměstnává byznys – kromě realitních projektů v Česku a ve Spojených státech aktuálně spřádá plány pro největšího výrobce oken na trhu, skupinu Window Holding. Tu ovládl před několika lety skrze pohledávky za bývalými majiteli. Ve spolupráci s Českou spořitelnou firmu, která zažila hubenější roky, staví opět na nohy. 

„Firmu před lety válcovala hospodářská krize a levná polská okna. Nebyla na tom dobře. A nám se podařilo poskládat většinu pohledávek a ty následně kapitalizovat,“ vysvětluje právník v ojedinělém rozhovoru pro týdeník Hrot. „Ukázalo se to jako příjemná investice, ačkoli krize v oboru asi trvala trochu déle, než se čekalo, marže šla hodně dolů. Ale teď to vypadá dobře,“ dodává s tím, že tržby by letos měly překročit 2,3 miliardy korun a provozní zisk před úroky a odpisy (EBITDA) má dosáhnout 120 milionů. Ve firmě dnes vlastní 75 procent, zbytek připadl na management.

Aktuálně společně s poradci vymýšlí, co s podnikem, do kterého patří známé značky jako Vekra a Otherm, dál.  

„Situace ve stavebnictví nám paradoxně nahrává. Možná bychom šli cestou nějakého jednoduchého IPO, část akcií nabídnout na burze a tím do firmy dostat nový kapitál a sami si trochu uvolnit ruce. Bylo by fajn nahradit náš rizikový kapitál, který je extrémně drahý, něčím levnějším,“ spekuluje David. 

„Ale nebudu to dělat za každou cenu. Rozhodně nehodlám lidem prodávat něco, co za to nestojí. Nejsme v krizi, abychom z toho museli tahat peníze. Nejsme rozhodnuti,“ říká muž, kterého dnes zaměstnávají také realitní projekty na Floridě. Letos například dodělal ve spolupráci s tamním partnerem velký bytový projekt Solera v hodnotě více než než miliarda korun.

Celý rozhovor s Ondřejem Davidem o developmentu v USA, okenářském byznysu i plzeňských právech čtěte v aktuálním vydání týdeníku Hrot.