ERÚ píše vládě, má obavy z lobbistů

Mandát člena Rady ERÚ Rostislava Krejcara končí v červenci. Na úřadě i v oboru energetiky rostou obavy, že velké koncerny typu EPH protlačí na volné místo svého člověka.

ERÚ píše vládě, má obavy z lobbistů
ilustrační foto | Tomáš Turek týdeník HROT

Ještě před rokem spolu v Radě Energetického regulačního úřadu (ERÚ) zápasily dvě znepřátelené skupiny a snižovaly tím úroveň a prestiž státního úřadu, který hlídá férové podnikání v energetice včetně cen energií. Dnes, po loňské výměně tří zdiskreditovaných radních, je vše jinak. Čtyři členové nejvyššího vedení regulačního úřadu vyzvali vicepremiéra Karla Havlíčka, aby potvrdil jejich pátého kolegu Rostislava Krejcara ve funkci na dalších pět let. Jinak by mu mandát skončil k 31. červenci letošního roku a rostou obavy, kdo by přišel místo něj.

Klíčová osobnost

Dopis, který podepsali členové rady Stanislav Trávníček, Ladislav Havel, Martina Krčová a Petr Kusý, vyzdvihuje odborné i lidské kvality Rostislava Krejcara. Upozorňuje, že Krejcar má s Krčovou na starost nastavení podmínek regulace cen elektřiny a plynu pro období let 2021 až 2025 a také má z pěti radních nejvíc informací o nedořešených kauzách z minulosti. Dále Krejcara popisují jako „klíčovou tmelící osobnost“ v radě i na celém regulačním úřadě.

„Dovolujeme si z výše uvedených důvodů navrhnout prodloužení mandátu Ing. Rostislavu Krejcarovi, respektive jeho jmenování členem Rady Energetického regulačního úřadu na nové funkční plnohodnotné období pěti let, neboť jsme přesvědčeni, že prodloužení jeho mandátu přispěje k zachování stability a řádnému fungování Energetického regulačního úřadu,“ píše se v dopise, který má redakce týdeníku Hrot k dispozici.

Rostislav Krejcar
Zdroj: Archiv

Podle dobře informovaného zdroje týdeníku Hrot stojí za napsáním a odesláním tohoto dopisu obavy, že se do Rady ERÚ pokusí protlačit svého člověka některá z velkých energetických skupin. Mimořádně aktivní je prý v této věci vlivný lobbista skupiny EPH Jiří Feist. Reálně tak hrozí, že se úřad vrátí do pozice, v níž se nacházel do léta loňského roku.

Pro připomenutí: Vláda Andreje Babiše v červenci loňského roku odvolala z funkce člena Rady ERÚ Vladimíra Vlka a Vladimíra Outratu; třetímu radnímu Janu Pokornému neprodloužila mandát. Hlavním důvodem k tomuto zásahu byly nezdravé vazby tří jmenovaných šéfů na velké energetické skupiny. Na jejich existenci vládu opakovaně upozorňovala Bezpečností informační služba (BIS).