Ve správný čas přijde na správné místo plukovník

Když přihlédneme k faktu, že je někdo voják, šachista a epidemiolog, vše v tříhvězdičkovém provedení, můžeme lépe pochopit, jak uvažuje novopečený ministr zdravotnictví, profesor Roman Prymula. Tento návod do hlubin Prymulovy duše přináší v rozhovoru šéf největší nemocnice v Česku a také bývalý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Nejenže Prymula byl léta jeho kolegou na postu ředitele fakultní nemocnice, ale je tam i něco podstatnějšího: Ludvík po dosti potupném vyhazovu Prymulu přijal zpátky na ministerstvo coby svého náměstka a de facto jej tím rehabilitoval. Nemusíte být ofi cír s vyspělým pojetím osobní cti, abyste vnímali tu satisfakci, na toto ani civil nezapomíná. Těch docela osobních vhledů do situace v českém zdravotnictví a politice v éře čínské chřipky šéf z Motola a kandidát do Senátu říká více, holt insider.

Ale už dost „prymulí“ a více konopí, a to nikoli kvůli THC či nějaké obhajobě legalizace, ale kvůli jiným potenciálně medicínsky velmi cenným účinným látkám v něm obsaženým – kanabinoidům. Jejich výzkumem se velmi intenzivně zabývají v laboratořích ve Vestci u Prahy. I když k brodu komerčního řešení ještě daleko, investoři už do výzkumu vložili desítky milionů (v českých) a potenciálně významný patent je na spadnutí.

Ne všechny velké sázky vyjdou a problémy stojí i před jedním z obzvlášť zasloužilých matadorů finančního podnikání v říši středu, globální megabanky HSBC, která má Hongkong a Šanghaj přímo v názvu. Na Čínu ve své strategii hodně spoléhala, ale letos ji provázejí samé maléry. Nejenže je zapletena do obřího skandálu kvůli praní špinavých peněz a hrozí jí žaloby akcionářů, ale hlavně: čelí riziku, že v samotné Číně upadne v nemilost.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit