Váš osobní bioanalyzátor

Přístroj o velikosti stolního počítače nabízí rychlejší, levnější, a přitom stejně přesný způsob odhalování zánětů a nemocí.

Váš osobní bioanalyzátor
ilustrační foto | Profimedia.cz

Do dvou let běžně u lékaře, v budoucnu možná i u vás doma. Nový analyzátor, který vyvíjí doktorand Jan Zítka z CEITEC Vysokého učení technického a Mendelovy univerzity v Brně, dokáže z krve do 20 minut stanovit, zda v těle máte zánět nebo vás trápí nějaké jiné onemocnění. A hlavně je tak malý a jednoduchý na obsluhu, že si ho časem budeme moci pořídit domů.

„Honza našel díru na trhu a vytvořil alternativu k robustním bioanalyzátorům v nemocnicích,“ říká na objev profesor Vojtěch Adam, pod jehož vedením Zítka pracuje. Trochu to připomíná revoluci stolních počítačů. Současné bioanalyzátory, jako počítače před čtyřiceti lety, také zabírají celou místnost, váží sto kilogramů a stojí miliony. Jan Zítka jakožto hlavní konstruktér vytvořil zařízení, které neztrácí nic z přesnosti, a přitom je levnější a menší.

Prototyp 5

„Není to nic nového – jen jsme známé zařízení zmenšili, trochu zlepšili a zlevnili,“ říká skromně Zítka. Toto „nic nového“ ovšem může přerůst v menší revoluci. Už za dva roky by se díky startupové a komerční spolupráci s firmou BioVendor, která se specializuje na laboratorní medicínu, nové bioanalyzátory mohly objevit v malých ordinacích a do budoucna i v domácnostech.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit