Válku peněz vyhrává Biden

Kandidát Demokratické strany na prezidenta USA vybírá na kampaň rekordní částky. Donald Trump zaostává.

Válku peněz vyhrává Biden
Kandidát na prezidenta USA Joe Biden | Profimedia.cz

Kampaň Joea Bidena v cílové rovince ještě nabírá na rychlosti. V září vybrala mezi příznivci 383 milionů dolarů, čímž zlomila vlastní rekord ze srpna, kdy jí lidé na propagaci kandidáta demokratů přispěli 365 milionů dolarů. Manažerka kampaně Jen O’Malleyová Dillonová s potěšením oznámila, že před posledním měsícem do voleb měl Bidenův štáb na účtu k dispozici 432 milionů dolarů. Ty využije na další záplavu reklam v médiích.

Obrovský zářijový výnos, pod který se s 203 miliony dolarů z velké části podepsaly online příspěvky, je pokračováním trendu posledních měsíců, během nichž získává Bidenova kandidatura až nebývalou podporu. Jako správné se v této souvislosti ukázalo rozhodnutí vybrat si na post potenciální viceprezidentky Kamalu Harrisovou, což Bidenovi přineslo další stovky milionů. Více než 100 milionů dolarů pak na účtu Demokratické strany přistálo po úmrtí členky nejvyššího amerického soudu Ruth Baderové Ginsburgové.

Bidenovi pomohla i debata z konce září, která je jinak považována za zřejmě úplně nejhorší v historii, protože se proměnila ve výměnu urážek a neustálé skákání do řeči. Od devíti hodin večer do půlnoci nicméně kampaň demokratického kandidáta vybrala deset milionů dolarů. Jen v poslední zářijový den lidé Bidenovi přispěli přes 21 milionů dolarů.

Ve výběru peněz na kampaň přitom dlouhou dobu dominoval současný prezident Donald Trump. Ještě na jaře měl před Bidenem náskok ve stovkách milionů dolarů. Oproti němu měl navíc výhodu, že vybírat peníze na své znovuzvolení začal už v roce 2017. V posledních měsících před listopadovými volbami má však na svou propagaci mnohem méně prostředků. Například v srpnu získal od dárců 210 milionů dolarů, tedy o 154 milionů méně než Biden.

Bývalý viceprezident za vlády Baracka Obamy měl pomalý rozjezd, ještě na začátku roku zaostával za ostatními kandidáty Demokratické strany nejen ve výsledcích primárek, ale právě i v příspěvcích od příznivců. V jednu chvíli to už vypadalo, že se blíží konec jeho nadějí. Pak však přišel triumf během tzv. volebního superúterý, povzbuzený odstoupením části protikandidátů, kteří následně Bidena podpořili.

Velkou roli ve finančním náskoku Bidena a Demokratické strany hraje i miliardář a mediální magnát Michael Bloomberg. Jeho vlastní kandidatura skončila velkým fiaskem, ani to mu však nevzalo odhodlání za každou cenu dostat Donalda Trumpa z Bílého domu. Bývalý starosta slíbil, že na to je ochoten utratit stovky milionů dolarů.

Favoritem prezidentských voleb, které jsou na programu 3. listopadu, zůstává Biden, který má podle průzkumů pořád solidní náskok. Podle průzkumu agentur Reuters a Ipsos se ale Trump na svého konkurenta dotahuje v tzv. swing states, které by mohly rozhodnout o vítězi. Například na Floridě jsou šance Trumpa a Bidena podle posledních výsledků prakticky totožné.