Válka s největším spojencem. Trump podepsal dekret proti Twitteru

Twitter naznačil, že americký prezident lže. Donald Trump zareagoval otevřením cesty de facto k cenzuře sociálních sítí.

Válka s největším spojencem. Trump podepsal dekret proti Twitteru
Americký prezident Donald Trump | Shutterstock.com

Prezident USA Donald Trump podepsal příkaz, jímž chce omezit dosud zákonnou ochranu provozovatelů sociálních sítí (a dalších mediálních společností) před žalobami kvůli obsahu, jejž zveřejňují. Učinil tak poté, co síť Twitter začala k tweetům některých uživatelů připojovat varování před nepravdivými informacemi a odkazy na zdroje zpravodajství o tématu, jímž se zabývají.

Konkrétně šlo o to, že Trump minulý týden na Twitteru obhajoval svoji snahu zakázat korespondenční hlasování v podzimních prezidentských volbách. Napsal, že při takovém hlasování hrozí rozsáhlé podvody.

 

Toto tvrzení nenachází oporu ve známých faktech, což Trumpovi nijak nevadí. Vadí to naopak Twitteru, jehož šéf Jack Dorsey si je vědom toho, že Trump přes jeho síť šíří své názory stejně jako lži. U zmíněných prezidentových příspěvků se tedy objevilo příslušné varování a odkaz na zdroje dalších informací o korespondenčním hlasování.

Slušnost v komunikaci

Trumpa to rozzuřilo. Řekl, že by Twitter nechal zavřít, kdyby mohl (a nemůže). Později problém analyzoval a přišel s dekretem, jenž otevírá cestu k selektivní cenzuře sociálních sítí.

Současný zákon „o slušnosti v komunikaci“ chrání  společnosti jako Twitter a Facebook před případnými žalobami za obsah příspěvků jejich uživatelů. Trump ve čtvrtek řekl, že jeho dekret bere tuto ochranu těm společnostem, které se zabývají cenzurou nebo politicky motivovaným jednáním. „Podepisuji exekutivní příkaz na ochranu a dodržování práv a svobody projevu amerického lidu,“ řekl americký prezident. „V současné chrání obří sociální média jako Twitter teorie, že jsou neutrálními platformami, což nejsou.“

Jeho odpůrci se jistě pokusí dekret napadnout soudně; Trump prohlásil, že s tím počítá. Kdyby se nějaká taková soudní pře dostala až před Nejvyšší soud (což je pravděpodobné), měl by prezident výhodu, protože nejvyšší justiční instanci v USA ovládají soudci jmenovaní republikánskými prezidenty, včetně jeho samého.

Kanál bludů

Znamenalo by to, že pokud by například Twitter znovu označil některý z Trumpových výroků za „potenciálně zavádějící“, může kdokoli sociální síť zažalovat. Bez ohledu na výsledky takových pří by vznikl chaos, jenž by provozovateli sítě významně zkomplikoval život.

Paradoxní je, že právě Twitter - jehož síť lze používat jednodušeji než síť jeho většího konkurenta, Facebooku - je zdaleka nejfrekventovanějším kanálem Trumpovy komunikace s americkou veřejností. Právě jím šíří americký prezident mnoho bludů, na nichž je jeho vztah s voliči postaven.

Akcie Twitteru v reakci na eskalaci sporu s Trumpem během týdne poklesly o 4,4 procenta. Poté, co prezident oznámil, že dekret podepsal, se cena akcií provozovatele sítě o více než jedno procento zotavila.