Válka budoucnosti. Vysušený sever Mexika dluží USA vodu

Obě strany mají dobrou vůli, ale spor žádné dobré řešení nemá

Válka budoucnosti. Vysušený sever Mexika dluží USA vodu
Mocná řeka Colorado, jež na cestě z Wyomingu na severu USA napájí 40 milionů lidí, naposledy do moře dotekla v roce 1998. Od té doby končí za přehradní zdí potůčkem, jenž během pár kilometrů docela zmizí. | Profimedia.cz

Ten den zažili pohádku ze starých časů. „Nikdy nezapomenu, jak jsem poprvé ponořil ruku do řeky: bylo to studené, ale protože byl tak horký den, bylo to strašně příjemné,“ cituje britský Guardian školáka ze severomexické Sonory. „Když jsem vyrůstal, maminka mi vyprávěla o řece, ale nevěřil jsem, dokud jsem ji sám neviděl,“ říkal jiný. Nadšení tamních dětí bylo takové, že skákaly do vody celý den z mostu až do tmy, až je policisté museli odvést. Řeku viděly ten den poprvé v životě.

To bylo v roce 2014. Na pár týdnů tehdy voda zaplavila kus pouště známý až do 90. let jako koryto řeky Colorado. Stalo se tak proto, že se na řece těsně za nedalekou americko-mexickou hranicí naplno otevřela přehrada Morelos. 

Proč? Neziskovky z obou stran hranice vybraly asi 16 milionů dolarů, aby přesvědčily úřady k ojedinělému pokusu obnovit bohatý ekosystém, jenž v oblasti od hranice až po záliv Tichého oceánu zvaný Cortézovo moře existoval ještě před několika desítkami let. Mocná řeka Colorado, jež na cestě z Wyomingu na severu USA (až tam sahá její povodí) napájí 40 milionů lidí, naposledy do moře dotekla v roce 1998. Od té doby končí za přehradní zdí mizerným potůčkem, jenž během pár kilometrů docela zmizí. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit