Kurz chce víc vakcín. Rakousko hrozí EU zablokováním 100 milionů dávek

Rakousko dává Evropské unii ultimátum. Chce víc vakcín, jinak hrozí zablokováním dohody s Pfizerem o dodávce 100 milionů dávek. Údajně jej podporuje i Česko.

Kurz chce víc vakcín. Rakousko hrozí EU zablokováním 100 milionů dávek
Rakouský kancléř Sebastian Kurz | Profimedia.cz

V počtu nakažených covidem-19 na milion lidí patří Rakousko mezi zeměmi EU do podprůměru, přesto teď na Unii vyvíjí velký tlak. Nelíbí se mu pomalé tempo vakcinace a důrazně požaduje větší množství dávek. Jeho poslední nátlaková akce ale vyvolala mezi diplomaty EU velkou nevoli.

Konkrétně jde o dohodu s farmaceutickou společností Pfizer na dodávku dodatečného množství 100 milionů vakcín (nad rámec již objednaných půl miliardy vakcín), které by měly být dodány do konce letošního roku. Předmětem sporu je deset milionů dávek, které Pfizer z celkového množství slíbil dodat už do konce června.

Právě o tyto vakcíny „navíc“ se teď mezi členskými zeměmi bojuje. Evropská unie pro rozdělování dávek zohledňuje hledisko počtu obyvatel, v tomto případě ale dává prostor i pro další kritéria. Například pro to, kdo je teď potřebuje nejvíc. A Rakousko se toho hned chytlo.

Kancléř Sebastian Kurz na videosummitu lídrů zemí EU z minulého týdne znovu požadoval pro svou zemi víc vakcín. Na to rakouští představitelé navázali na zasedání řídicího výboru pro vakcíny. Podle zdrojů webu Politico tentokrát i s jasně formulovanou výhrůžkou: Buď dostaneme vakcíny navíc, nebo zabráníme Evropské komisi v dokončení nákupu 100 milionů dávek. Opce přitom musí být uplatněna do poloviny dubna.

Rakouský nátlak se ostatním státům vůbec nelíbí. „Jenom to ukazuje, že Kurz je ochotný ohrozit život 50 milionů Evropanů, jen aby dostal něco, co ani nepotřebuje,“ rozčílil se jeden nejmenovaný diplomat, podle něhož by vakcíny měly připadnout hlavně státům, které je teď nutně potřebují, například Lotyšsku či Bulharsku. „Solidarita je pro Vídeň jen jednosměrka. Na nikom jiném jim nezáleží,“ přidal se další zdroj webu Politico mezi diplomatickými kruhy EU.

Rakouská vláda vyslovení ultimáta Evropské unii nepopírá. „Doufáme v rychlé řešení tohoto problému, aby mohla Evropská komise co nejrychleji dokončit kontrakt na dodávku dalších 100 milionů dávek od Pfizeru,“ uvedla v prohlášení s tím, že Rakousko v jeho snažení podporuje několik dalších členských zemí, včetně České republiky.

Souběžně s nátlakem na EU Rakousko jedná s Ruskem o dodávce milionu vakcín Sputnik V. Podmínkou je jejich účinnost a bezpečnost. Moskva nabízí 300 tisíc vakcín v dubnu, 500 tisíc v květnu a dalších 200 tisíc začátkem června. O možných dodávkách Sputniku hovořil Kurz telefonicky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem už na konci února.