V USA certifikovali historicky první modulární reaktor

Americká Komise pro jadernou regulaci koncem ledna 2023 poprvé certifikovala malý modulární reaktor. Jde o reaktor společnosti NuScale Power.

V USA certifikovali historicky první modulární reaktor
Americká firma NuScale získala certifikaci pro výrobu malých modulárních reaktorů | foto Shutterstock.com

„Vývoj malých modulárních reaktorů v posledních letech opravdu akceleruje a řada výrobců finišuje se svými koncepty. Vlastně už nyní čekáme na první komerční instalace,“ konstatoval Jan Rataj, vedoucí Katedry jaderných reaktorů Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického v Praze. Fakulta tento týden pořádá tradiční konferenci o malých a modulárních reaktorech.

Malý modulární reaktor (Small Modular Reactor – SMR) umožňuje postavit jadernou elektrárnu v podstatě jako stavebnici. Reaktory se vyrábějí unifikovaně v prostorách výrobce a následně se jednotlivé stavební moduly skládají podle potřeb uživatele. 

Jednotné moduly umožňují jednodušší – a tím pádem i rychlejší – jak schvalování, tak výstavbu a samozřejmě i následný provoz. Díky malým rozměrům, velké flexibilitě a nižšímu výkonu je možné SMR umístit přímo tam, kde je vyrobená elektřina či teplo potřeba, což snižuje nároky na přenosovou síť.

Na malé modulární reaktory se zaměřila rovněž společnost ČEZ, která chce do příštího roku vybrat technologii pro první modulární jaderný reaktor v zemi. Má pro něj vybrané i místo nedaleko Jaderné elektrárny Temelín. Na konci roku tam skončila první etapa geologického průzkumu.

„Zájemcům o stavbu chceme představit naprosto konkrétní podmínky. Jsme si jisti tím, že jde o maximálně vhodnou lokalitu, ale před každou takto významnou stavbou je potřeba přesně znát geologické podmínky a další faktory, které mohou projekt ovlivnit,“ uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize Nová energetika Tomáš Pleskač.

Temelín by se měl stát vzorem pro další oblasti, kde bude nutné nahradit dosluhující uhelné zdroje. „Z našeho pohledu nejde jen o čistý a bezpečný zdroj elektřiny, případně tepla. Předpokládám, že tato technologie se stane stabilní částí budoucího energetického mixu v Evropě. A pro nás je to příležitost, aby zde vzniklo třeba školicí a výcvikové centrum,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Skupina ČEZ už podepsala memoranda o spolupráci v oblasti malých modulárních reaktorů s firmami NuScale, GE Hitachi, Rolls-Royce, EdF, KHNP a Holtec a o projektu intenzivně jedná i se společností Westinghouse. Prostřednictvím dceřiné společnosti ÚJV Řež sama na vývoji malých modulárních reaktorů intenzivně pracuje.