V pandemii se špičkové obrazy do aukcí hůře shánějí, vyplatí se koupit starožitný nábytek

Sehnat v současnosti do aukce s uměleckými díly skutečně špičkový obraz je mnohem těžší než před pandemií, říká v rozhovoru pro týdeník Hrot Tomáš Hejtmánek, majitel jednoho z nejvýznamnějších tuzemských center na trhu s uměním.

V pandemii se špičkové obrazy do aukcí hůře shánějí, vyplatí se koupit starožitný nábytek
Tomáš Hejtmánek s obrazem Zimní krajina, který v roce 1906 namaloval polský umělec Julian Fałat, dvorní malíř německého císaře Viléma II. Šlo o vůbec první jeho plátno, které se v Česku dražilo. V prosincové aukci vyletěla cena z vyvolávacích 140 tisíc korun na více než 6,9 milionu. | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

„Více jsou teď k mání díla ve střední nebo nižší cenové kategorii, tedy v té nejběžnější produkci. Méně jsou ke koupi dražší díla, top produkty. Lidé nevědí, co se bude v následujících měsících dít, bojí se inflace, tak mnohdy raději vyčkávají,“ říká Tomáš Hejtmánek, který přesně před deseti lety založil se svou manželkou Marií vlastní aukční dům Arthouse Hejtmánek.

Podle Hejtmánka se dnes vyplatí nakupovat starožitný nábytek, protože artikly, které před dvaceti lety stávaly 200 nebo 300 tisíc korun, se dají dnes pořídit třeba za 50 tisíc. „Lidé, kteří si kdysi pořizovali například barokní nebo renesanční nábytek, postupně vymírají a nastupující generace o to nemá takový zájem. Je tedy tím pádem široká nabídka například z pozůstalostí, ale malá poptávka,“ vysvětluje Hejtmánek.

Aukčního rekordu se mu podařilo dosáhnout několik měsíců před začátkem pandemie, v červnu 2019, s obrazem Mikuláše Medka s názvem Akce l (Vajíčko) z roku 1955. „Je to jeho nejvýznamnější plátno, které se kdy objevilo na trhu. Z osmi milionů korun jsme ho vydražili za 57 milionů včetně aukční přirážky. Myslím, že u tohoto autora se tento rekord už těžko překoná,“ odhaduje Hejtmánek.

O obraz se přitom do poslední chvíle přetahovaly dvě známé české osobnosti. 

Proč nakonec zvítězil bývalý ředitel televize Nova a někdejší europoslanec Vladimír Železný, a nikoli jeden z nejbohatších českých podnikatelů Daniel Křetínský? Dočtete se v aktuálním čísle týdeníku Hrot.