Evropa je ekonomickým obrem, ale politicky je stále trpaslíkem. Je čas to změnit

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Celý článek
0

Největší ruské bance se daří. Sberbank po historickém zisku vyplácí rekordní dividendu

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Celý článek
0

Praze chybí 85 tisíc bytů. Ceny ale nejsou přepálené, dál porostou, říkají developeři

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Celý článek
0

Němci otevřou 95 procent obchodů. Česko otálí

Vyplatí se v uvolňování ekonomiky spíše opatrnost, nebo odvaha? Ukáže se na srovnání Česka a Německa.

Němci otevřou 95 procent obchodů. Česko otálí
ilustrační foto | Profimedia.cz

Zatímco v Česku je podíl nakažených z provedených testů jen minimální, ale pravidla pro uvolňování otevírání obchodů jsou pomalá, v Německu, kde je nakaženo třikrát více lidí na milion obyvatel, se v pondělí 20. dubna otevírá většina obchodů. Limit je 800 metrů čtverečních prodejní plochy. V České republice se mají otevírat obchody o velikosti do 200 metrů až od dalšího týdne, od pondělí 27. dubna. Výjimku mají jen autobazary a autosalony

V sousedním Rakousku dokonce už v úterý 14. dubna mohli otevřít obchodníci, kteří mají prodejní plochu do 400 metrů čtverečních. Hustota zákazníků je omezena na 20 metrů čtverečních plochy pro každého. Ve stometrovém obchodě jich tak může být maximálně pět a musí mít roušky. Omezení počtu zákazníků neplatí pro supermarkety a hobby markety. Větší obchody včetně kadeřníků a holičů budou moci otevřít 2. května, tedy o téměř měsíc dříve než v restrikcemi sešněrovaném Česku. 

Na západ od Rozvadova tak v pondělí z pohledu českých obchodníků a podnikatelů dochází doslova k velkému třesku, protože otevře 95 procent všech obchodů. I když ty největší neotevřou, je to stále 80 procent všech maloobchodníků podle tržeb. Navíc bez omezení mohou otevřít všichni prodejci automobilů, jízdních kol a knihkupectví. Samozřejmě za dodržení přísnějších hygienických opatření. 

Ale ani tento velkorysý krok není ušetřen zmatků a kritiky. Největší prodejci, kteří musí mít zavřeno, se ptají, proč právě oni musí ještě počkat. Nejasnosti panují také pro otevírání nákupních center. Zároveň v různých spolkových zemích si pravidla vlády Angely Merkelové vykládají odlišně

Například v Berlíně musí místní zástupci ještě rozhodnout o tom, zda se otevřou v rámci nákupních center menší obchody, nebo zda musí být celá budova uzavřena. Kadeřnictví mohou otevřít například od 3. května.

„Fahrplán“ z pera ministra Havlíčka. Na rozdíl od Německa má pět etap. Poslední obchody mají přijít na řadu až 8. června
Zdroj: MPO

Je pravděpodobné, že se budou obchodníci, kteří nebudou moci otevřít 20. dubna, bránit soudní cestou. Jako první se ozval řetězec obchodních domů Karstadt-Kaufhof. Nelíbí se mu pravidla ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Otevřeny tam mohou mít jen části obchodů s potravinami a drogerií. V nejlidnatějším regionu Německa, kde žije 18 milionů lidí, mají být obchodní domy uzavřeny do konce dubna. To bude znamenat ztrátu tržeb ve výši půl miliardy eur, uvedla firma. Každým týdnem společnost přichází na obratu o 80 milionů eur.

Obchodní domy Karstadt mají v průměru prodejní plochu 12 500 metrů čtverečních. Karstadt-Kaufhof má už nyní finanční problémy, na začátku dubna management požádal o ochranu před insolvencí. Na reorganizaci má 3 měsíce. 

Covid-19 v Česku a okolních zemích

Země         Celkový počet případů   Počet případů na milion obyvatel Počet testů na milion obyvatel Počet mrtvých na milion obyvatel
Německo                    138 135      1649    20 629      275
Rakousko  14 510 1611 18 078 46
Česko 6 437 601 14 409 16
Polsko 8 214 217 4 467 8
Slovensko 977 179 6 311 1

Zdroj: worldometers.info. Údaje platné k ránu 17. 4. 2020

Vláda v Düsseldorfu nicméně rozhodla, že mohou otevřít velcí prodejci nábytku, jako je například řetězec Ikea a velké obchody se zbožím pro děti. Obchodníci, kteří nemohou otevřít, tvrdí, že se jedná o svévolné narušení hospodářské soutěže. 

V některých dalších spolkových zemích, jako je Dolní Sasko, je ale možné otevřít i velké obchody přes 800 metrů, pokud omezí prodejní plochu na stanovený limit.

Vypukne chaos?

Výkonná ředitelka obchodní komory pro Severní Německo se sídlem v Hamburku Brigitte Nolteová omezení pro velké obchodníky kritizuje. Není podle ní nutné, když jsou stejně otevřeny jiné velké obchody, například supermarkety. Obdobná kritika zaznívá od podnikatelů v Česku.

Šéf německé asociace středních podniků ZGV Ludwig Veltmann varoval, že každá spolková země v Německu, ale i města i obce budou pravidla pro otevření obchodů různě modifikovat, což v největší evropské ekonomice způsobí chaos. „Co odlišuje velké obchody od hobbymarketů nebo velkých autosalonů?“ klade řečnickou otázku

Rychlejší jsou i Slováci a Poláci 

Ovšem i na východ od českých, moravských a slezských hranic je postup otevírání obchodů také rychlejší. Na Slovensku se začaly otevírat menší obchody už od začátku dubna, na 25 metrů čtverečních prodejní plochy může připadat jeden zákazník. 

Uvolňovat ekonomiku chce také Polsko, a to od pondělí 20. dubna. Dosud platilo omezení počtu nakupujících na trojnásobek počtu pokladních. Nově to budou čtyři lidé na jednoho pracovníka u kasy u obchodů do 100 metrů. 

Nad tento limit bude moci připadat jeden zákazník na 15 metrů čtverečních plochy obchodu. Otevřít budou moci i obchody s oblečením v obchodních domech. V první fázi se také otevírají kadeřnictví a kosmetické salony. Povinné nošení roušek ve 38milionové zemi přitom Varšava zavedla až od 16. dubna.