V ČD Cargo zasahovala policie

Policisté si přišli pro dokumenty k podezřelé zakázce, kde může hrozit miliardová škoda

V ČD Cargo zasahovala policie
ČD Cargo | Tomáš Novák, týdeník Hrot

V budově dceřiné firmy Českých drah – ČD Cargo – od pátečního rána zasahovala policie. Přišla si pro audity a další dokumenty k údajně nevýhodné smlouvě o pronájmu vagonů se slovenskou firmou SMK. Jak jsme v týdeníku Hrot nedávno informovali, škoda se může pohybovat až kolem jedné miliardy korun.

Informaci o policejním zásahu potvrdil týdeníku Hrot generální ředitel ČD Cargo Ivan Bednárik. Podle něj přišlo na místo osm policistů v civilu, vyžádali si dokumenty k zakázce a do zasedací místnosti si zvali zaměstnance Carga. Asistoval jim výkonný ředitel Tomáš Toth. „Chápeme, že policie musí prověřit každé trestní oznámení, i ta, která slouží jen jako nástroj konkurenčního boje. S policií plně spolupracujeme a jsme přesvědčeni, že transakci shledá jako korektní a výhodnou pro společnost tak, jako to předtím již potvrdil interní audit,“ řekl Tóth.

Zásah souvisí s kontraktem, který ČD Cargo uzavřelo se slovenskou společností SMK na prodej, pronájem a následný odkup 500 starých nákladních vagónů. Smlouvu rozporuje společnost Ostravské opravny a strojírny, které patří do uskupení firem bratří Šušků. Ti tvrdí, že kontakt byl pro ČD Cargo nevýhodný a podali v této souvislosti trestní oznámení na vedení ČD Carga.

Uskupení firem bratří Šušků bylo ještě nedávno hlavním obchodním partnerem Carga při dodávkách nových vagonů a opravách a modernizaci starších vozů. Současné vedení  ČD Cargo je ale kvůli několika obchodním sporům, mimo jiné o údajnou nespolehlivost jejich dodávek, zařadilo na dodavatelský blacklist a nechce s nimi dále spolupracovat.