V Brně vyroste čtvrt milionu metrů nových kanceláří

Druhé největší město Česka zažije v příštích letech boom, přijdou IT firmy a nadnárodní korporace.

V Brně vyroste čtvrt milionu metrů nových kanceláří
AZ Tower, ilustrační foto | Shutterstock.com

Brno čeká výstavba největšího množství nových kanceláří v historii. Do příštího roku tam vyroste šedesát tisíc a do dalších pěti let 170 tisíc čtverečních metrů ploch. Důvodem je zejména rozhodnutí o přesunu tamního hlavního nádraží dále od centra města.

Brno je v tuto chvíli druhým největším trhem v Česku. Aktuálně tam kanceláře zabírají plochu zhruba 680 tisíc čtverečních metrů, v následujících letech však může vyrůst až na 900 tisíc metrů. „V Brně dlouhodobě existuje vysoká poptávka zejména od IT firem nebo nadnárodních korporací. Na druhou stranu může současný trend zavádění vyšší míry práce z domova celkovou poptávku po kancelářích v budoucnu snižovat,“ říká Petr Narwa, head of transaction & consulting services.

O tom, že Brno poskytuje atraktivní a kvalitní kancelářské prostory, svědčí i fakt, že v aktuálním ročníku soutěže Kanceláře roku, jejíž výsledky byly vyhlášeny letos v červnu, se šest finálových realizací nacházelo v Brně a okolí. Jednalo se o kanceláře společností AirBank, AIS Servis, Eset Research, Lanik a Notino, vítězem v kategorii poradenských firem se stala brněnská společnost PKV Build.

V Praze sice vázne plánování, dobíhá ale několik ambiciózních projektů z minula. Podle zprávy společnosti Savills se celková plocha moderních kancelářských prostor v Praze ve druhém čtvrtletí roku 2021 mírně zvýšila a dosáhla 3,73 milionu metrů čtverečních. V minulém roce se završila výstavba deseti kancelářských projektů o celkové výměře 130 900 metrů. Letos se počítá s dokončením devíti projektů o výměře 110 700 metrů.