Užitečný idiot

V jednom z předchozích čísel jsme to jen naznačili, teď to ale už je prakticky jisté. V otázce nového etického kodexu pro učitele ministr školství Vladimír Balaš (STAN) sehrál roli užitečného idiota

A s tím, kdo jej do této role dostal, by měl okamžitě přerušit kontakty. „Představujeme etický kodex pro učitele, který má dát ředitelům a učitelům návod, jak se postavit ve škole největším současným výzvám,“ informoval resort. Odhlédněme od toho, že rozumné a vzdělané kantory a ředitele nemusíme vybavovat „návodem“. Oni si s výzvami musejí poradit, ostatně už tak aktuálně činí, jinak by jim školy spadly na hlavu. Ono se ale po několika týdnech ukázalo, že celý ten slavný dokument, který osobně představoval ministr Balaš, je jedním velkým podvodem. Podvodem na důvěřivého politika, na zaměstnance ve školství, dokonce i na žáky, studenty a jejich rodiče.

Proč podvod? Dokument byl představen jako kompromis významných organizací působících ve školství. Ale kdepak. Z desítky organizací zastupuje větší množství učitelů jen jediná. Zbytek je naprosto marginální. Ba co víc, ukázalo se, že etický kodex nepřipravovaly rozsáhlé týmy, ale jen jedinci, přičemž další členové se o vzniku kodexu dozvěděli na tiskové konferenci. Věc došla dokonce tak daleko, že když jeden z členů Učitelské platformy, ředitel pražské základní školy Marek Adler, upozornil na velmi nevyhovující kvalitu kodexu, sdružení ho vyloučilo „pro vážné poškozování dobrého jména“ organizace. Oznámení o hlasování výkonného výboru bylo sdíleno prostřednictvím dokumentu MS Word s názvem „Adler jde do prdele“. Čtete správně, tito lidé tvořili etický kodex. K autorství názvu dokumentu se přihlásila sama šéfka organizace Petra Mazancová. Později sdělila, že byla „v emocích“.

My v Hrotu sice hrotíme, ale vulgární nejsme. Za praktiky odpovídající spíše chování bolševiků než ženy reprezentující učitele moderního střihu by paní Mazancovou a celou její „group“ měl ministr poslat přinejmenším do háje. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit