Už mi nevolej. Babiš nemá v Evropě respekt

Premiér Babiš se rád tváří jako skvělý manažer. Má na každého telefon, neváhá kdykoli cokoli vyřešit. A hlavně nedělá chyby. Pokud tomu kromě něj ještě někdo věří, měl by se podívat na evropskou eskapádu kolem vrbětického skandálu.

Jestli se má Česko cítit jako hrdý člen EU, musí počítat s tím, že se za něj ostatní země postaví. Kdy jindy se to mělo stát než ve chvíli, kdy ruská vojenská rozvědka stojí za výbuchy v muničním skladě na území Česka.

Fakt, že se v Evropě podařilo prosadit pouze proklamaci, jde na vrub premiéra. Respekt získal korespondenci mezi Babišem a britským premiérem Johnsonem. Už v první větě Johnson lituje toho, že se s ním Andrej Babiš nespojil včas. Připomeňme, že v Česku operovali dva stejní agenti, kteří stáli za otravou novičokem v Salisbury.

Na summitu premiérů a prezidentů zemí EU, který se odehrál v minulém týdnu, se tak mohlo jednat o společném vyhošťování ruských diplomatů. Jenže nejednalo. Babiš se na otázky kolem svých diplomatických dovedností tvářil uraženě. „Vůbec nevím, proč bych mu měl volat,“ říkal na Johnsonovu adresu. Prý byly Vrbětice v utajeném režimu a nemůže o tom mluvit do telefonu.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit