Už?

Čím dál tím víc lidí, kteří mají na účtech tolik hotovosti, že ji ani náhodou nemohou vinou epidemie koronaviru spotřebovat, se dívá na ceny akcií a klade si otázku: „Už?“

Pokud jste ve stejné situaci a ptáte se stejně, tak se ptáte dobře. Stará rada zní, že nakupovat se má tehdy, když ostatní houfně prodávají. Buď proto, že musejí, protože jim to ukládají vnitřní předpisy nebo regulatorní pravidla, anebo proto, že zkrátka zoufale potřebují hotovost. Cokoli říkal před dvěma a půl tisíci lety čínský mudrc Sun-c‘ o bázni („Strach je skutečný nepřítel. Jediný nepřítel.“), i poslední skupina prodávajících – ti, kteří mají jednoduše strach, a peníze drží u těla – není nepočetná.  

Je umění správně načasovat moment, kdy budete nakupovat. Jak asi uvažuje fiktivní poučený investor, hezky ukazuje tenhle článek z rubriky Buttonwood týdeníku The Economist. V kostce, úvaha je založená na tom, že silní v jednotlivých odvětvích přežijí, že celková kapitálová zásoba nebude na odpis, jakkoli se ekonomika změní. Sázka na oživení po recesi je přesvědčivé téma.

Doporučujeme však, abyste byli při investování obezřetnější než dikobrazi při sexu. A pořídili si na vajíčka víc než jeden košík, když už jsme u těch metafor. Podívejte se na vývoj indexu Nikkei 225, ten je v tomhle směru asi nejlepším historickým varováním: kdo všechno vsadil koncem prosince 1989 (38 915,87), bude muset čekat ještě hodně dlouho. Tak šťastnou ruku.