Utažení očkovacích šroubů

Když to nejde po dobrém, jde to po zlém. Ze skomírajícího zájmu o vakcínu proti covidu-19 jsou najednou očkovací rekordy.

Utažení očkovacích šroubů
ilustrační foto | Michal Čížek

V polovině minulého týdne lékaři aplikovali za jeden den více než 32 tisíc injekcí, což je asi třikrát více než před čtrnácti dny. Důvody této očkovací horečky jsou dva, přičemž ten první je čistě restriktivní: končící Babišova vláda rozhodla, že si lidé od listopadu začnou až na výjimky platit testy ze svého. Druhým důvodem front před některými očkovacími centry je sílící další vlna epidemie. Není se co divit, že mezi očkovanými přibývají mladší lidé. Jsou zvyklí chodit do kina, do klubů, do hospod, scházet se, bavit se. A nestojí o to, aby se jim život zbytečně komplikoval a prodražoval.

Jestliže z okruhu nově se formující Fialovy vlády zaznívají hlasy, že by měly být testy znovu zdarma, není to dobrý nápad. Koneckonců v Rakousku šli ještě mnohem dál: lidé musejí na pracovištích předkládat doklad o bezinfekčnosti a vedle testu a prodělání covidu-19 to je právě očkování. Ostatně na českých koronavirových číslech se jasně ukazuje, jak účinné vakcíny v boji s covidem-19 jsou.

Z říjnových dat plyne, že neočkovaní lidé se covidem nakazí zhruba čtyřikrát častěji než ti očkovaní: na 100 tisíc očkovaných připadalo 55 nakažených, v případě nenaočkovaných šlo však o 214 případů. A tento rozdíl se navíc v čase zvyšuje. Pokud se nyní daří přimět alespoň část mladších lidí k vakcinaci, je úkol pro nastupující kabinet jasný: vymyslet způsob, jak naočkovat zbytek starší, nejohroženější generace. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit