Utajený kandidát

Zhruba rok předtím, než bude muset Miloš Zeman opustit Pražský hrad, rozdělila současná hlava státu potenciální kandidáty na svého nástupce do dvou kategorií

Utajený kandidát
Petr Pavel | Profimedia.cz

Tou první jsou „silné váhy“. Nepřekvapí, že do tohoto šuplíčku strčil expremiéra Andreje Babiše (ANO) nebo svou dlouholetou oblíbenkyni Alenu Vitáskovou (přestože má někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu jen mizivou šanci dostat se byť do druhého kola). Mezi favority pak zařadil ještě odborového předáka Josefa Středulu a prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého.

Druhou kategorií jsou podle Zemana šašci. Jistě, jak jinak, veřejně vystoupit a aspoň se nepokusit někoho urazit nebo zesměšnit, to by prostě nebylo ono, to by nebyl Zeman. „Přihlásilo se už několik šašků,“ řekl doslova v televizi Prima.

V Zemanově proslovu ale bylo možná ještě zajímavější to, co neřekl, koho konkrétně nejmenoval. A to „zatajené“ jméno je samozřejmě Petr Pavel, někdejší předseda Vojenského výboru NATO. Důvod je jasný: Zeman na něj nechce ukazovat, zviditelňovat ho, protože právě tento generál ve výslužbě má podle různých průzkumů šanci porazit ve druhém kole Andreje Babiše, který je zatím považován za největšího favorita.

A je jasné, že Zeman hodlá do prezidentské kampaně zasahovat, ovlivňovat voličské mínění, aby vyhrál právě jeho oblíbenec – tedy Babiš. Začal nejmenováním generálova jména, ale nepochybně bude přitvrzovat. A to nejen směrem ke generálovi ve výslužbě, ale rovněž k dalším prezidentským kandidátům.