Úsvit nových vakcín. Přesvědčí váhající Čechy?

Už jen málo chybí k tomu, aby mezi schválené vakcíny patřily i ty na bázi proteinu. Jde tedy o nejklasičtější očkovací látky podložené mnoha roky výzkumu

Úsvit nových vakcín. Přesvědčí váhající Čechy?
ilustrační foto | Michal Čížek, týdeník HROT

Česko je rozdělené na příznivce a odpůrce očkování proti covidu-19. Příznivců je početně více, odpůrci jsou ale zase více slyšet. Ačkoli vědci, zdravotníci i politici ubezpečují, že schválené vakcíny jsou bezpečné a účinné, spousta lidí i pod tíhou dezinformační scény očkování odmítá. Výsledkem je, že podíl očkovaných v populaci stále nepřesahuje šedesát procent, přičemž odborníci doporučují naočkovat alespoň sedmdesát, nejlépe však osmdesát procent lidí v zemi.

Nedůvěru v moderní vakcíny, vektorové a mRNA (viz box Jak fungují vakcíny), by ale mohly nalomit nové očkovací látky výrobců Novavax a Sanofi. Obě staví na tradičním způsobu vývoje a složení.

„Očekáváme, že již velice brzy budeme moci světu nabídnout první plnohodnotně schválenou vakcínu na covid-19 na bázi proteinů NVX-CoV2373. Jedná se o osvědčený produkt, který má ambici výrazně přispět k celosvětovému bezpečí před agresivním virem,“ uvedl v tiskové zprávě Stanley C. Erck, prezident a generální ředitel americké společnosti Novavax.

„Představujeme dalšího silného pomocníka v boji proti globální krizi. Nová očkovací látka Vidprevtyn se jednoduše skladuje i aplikuje. Velký důraz byl kladen na připravenost vakcíny na další vývoj a možné mutace koronaviru,“ uvedla francouzská Sanofi.

Experti: Věříme jim

Odborníci oslovení týdeníkem Hrot předpokládají, že by proteinová očkování mohla u části české veřejnosti uspět.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit