Úsporné čepování piva? Prazdroj chce hospodám pomoci s energiemi

Zdražování energií, ale také vody ohrožuje existenci mnoha restaurací a hospod. Některé už zavřely, jiné o tom uvažují, další zvedly ceny. Plzeňský Prazdroj nyní nabízí novou technologii, která má hospodským zajistit úspory energií při čepování piva až ve výši třiceti procent.

Úsporné čepování piva? Prazdroj chce hospodám pomoci s energiemi
ilustrační foto | Profimedia.cz

Technologie dostala název „Chytrej výčep“ a vedle Plzeňského Prazdroje se na ní podílejí experti z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky na Českém vysokém učení technickém v Praze a ze společností Microsoft, Adastra a Smart Technology.

V rámci tohoto projektu se v celkem 45 tuzemských hospodách očipuje výčepní zařízení a bude dvanáct měsíců sbírat údaje o průtoku piva, vody i spotřebě energií v jednotlivých částech výčepu. Jejich provoz tak dohromady bude monitorovat více než tisícovka senzorů. Na základě těchto dat se vyvine šetrnější výčep, který má ušetřit až třetinu energií.

Projekt přichází v době, kdy podle průzkumu Prazdroje jsou právě rostoucí ceny energií tím největším problémem, který aktuálně sužuje přes čtyři pětiny provozovatelů. A pokud by to provozovatelé hospod a restaurací řešili razantně, například výrazným snížením teploty, pak by návštěvy svého oblíbeného podniku omezilo bezmála 79 procent hostů, ukázal průzkum.

„Pro celou gastronomii jsou rostoucí ceny energií zásadní komplikací. Ale šetřit tím stylem, že zhasneme, vypneme kuchyni a snížíme teplotu v podniku, není řešení. Proto vítáme iniciativu Prazdroje, která hledá koncepční a dlouhodobé řešení, jak hospodám pomoci,“ řekl Jiří Mokrý, spolumajitel pražské restaurace Katr, která je prvním podnikem, kde experti senzory instalovali.

„Projekt Chytrej výčep jsme iniciovali proto, abychom hospodským nejen pomohli přežít těžké období, ale zároveň přinesli řešení, které jim dlouhodobě sníží náklady. Měřením nejprve získáme důležitá data. Na jejich základě spolu s partnery inovujeme celou výčepní technologii a poskytneme ji hospodám. To vše s cílem zachovat tradiční českou pivní kulturu,“ konstatoval obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz. 

Projekt se zaměří na celou „cestu“ čepovaného piva v hospodě. „Doslova zrentgenujeme výčep a zmapujeme spotřebu energií v celém výčepním vedení, počínaje uložením piva ve sklepě nebo chladicím boxu přes jeho teplotu a tepelné ztráty po cestě ze sudu či tanku až po načepovanou sklenici. Zaměříme se i na spotřebu elektřiny potřebné k chlazení vany, ve které se chladí půllitry. Zároveň budeme sledovat a měřit i spotřebu vody během celého procesu péče o kvalitu piva a pivního skla,“ uvedl Jakub Zaoral, vedoucí projektu Chytrej výčep z Prazdroje.

Dodal, že případné úpravy výčepního zařízení se neprojeví na pivu. „Pro hosty se tím nic nezmění, kvalita piva zůstane zachovaná, ale hospodský ušetří v rámci výčepu až třicet procent energií,“ sdělil Zaoral.

V každé měřené hospodě bude použita téměř třicítka senzorů. „Museli jsme vyvinout komplexní řešení na míru, které je zároveň dostatečně univerzální. Abychom mohli měřit různé typy veličin, jako teplotu piva, průtok vody a samozřejmě spotřebu elektřiny, propojili jsme technologie od několika různých výrobců. Dokážeme nyní údaje z celé řady senzorů sbírat a posílat do cloudu v takové podobě, která umožňuje jejich snadnou interpretaci a další analýzu,“ řekl Alexandr Lazarov, výzkumník z ČVUT.

Výsledky měření budou dostupné v roce 2023, kdy mnozí odborníci očekávají ještě náročnější energetickou situaci než nyní. Již teď ale pivovar nabízí hospodám soubor doporučení, jak šetřit.