Úsovsko exministra Milka chce více solárů i větrníky

Producent mléka, jablek, křupek i müsli tyčinek Úsovsko plánuje posílit v zelené energetice.

Úsovsko exministra Milka chce více solárů i větrníky
Jiří Milek | Tomáš Novák týdeník HROT

Cesta společnosti Úsovsko k obnovitelným zdrojům začala jako u většiny zemědělských firem u bioplynových stanic. Dnes společnost s dvoumiliardovým obratem obhospodařující pozemky na Šumpersku vlastní čtyři bioplynky o celkovém výkonu čtyři megawatty. Další však podle největšího akcionáře Úsovska a bývalého ministra zemědělství Jiřího Milka budovat nechce. 

O to větší příležitosti vidí v solární energetice. V současnosti má už na střechách svých objektů nainstalované panely o výkonu 400 kilowattů a plánuje další. „Střech máme kvanta a plánujeme postavit několik megawattů,“ řekl Milek v rozhovoru pro týdeník Hrot. 

Úsovsko není jedinou firmou, která se aktuálně intenzivně zajímá o střešní fotovoltaiku. V posledních letech přibývaly soláry téměř výhradně na střechách rodinných domů a firmy o ně kvůli nevhodně nastaveným dotačním programům příliš zájem nejevily. To se však loni změnilo a za rok 2020 komerční subjekty na střechách svých závodů zprovoznily soláry o výkonu 28,8 megawattu.

Podle Milka se chce však Úsovsko pustit také do komplikovaného odvětví větrné energetiky a budovat menší větrné parky. Kde by měly vzniknout, zatím nechtěl specifikovat. „Chceme jít do malých parků kolem šesti megawattů. V takovém případě jste malá výroba, která by měla získat investiční podporu. To znamená, že dostanete jednorázovou podporu a pak budete prodávat za tržní cenu,“ prozradil Milek. Výstavbu větrníků v Česku dlouhodobě brzdí složitá povolovací řízení a odpor mnoha obcí.

Úsovsko chová také dva tisíce dojnic a obhospodařuje 20 tisíc hektarů zemědělské půdy, včetně 200 hektarů jablečných sadů. Pod firmu spadá i výrobce křupek Bersi a tyčinek Fit, ale také šumperská stavební společnost Fortex. V roce 2019 dosáhlo Úsovsko obratu ve výši 2,25 miliardy a zisku 164 milionů korun. 

Celý rozhovor s Jiřím Milkem si můžete přečíst v tištěném vydání týdeníku Hrot, které vychází v pondělí 15. března.