Úplně zbytečný dokument

Materiál k reformě školství? Jen grafy a nicneříkající šipky. Připomínkování ze strany učitelů jen plýtvá jejich časem

Úplně zbytečný dokument
Dvoustupňové kurikulum vyžaduje, aby školní vzdělávací program připravoval a realizoval tým zdravě sebevědomých a vzdělaných učitelů pod vedením skutečného pedagogického lídra. | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Autoři dokumentu Hlavní směry revize Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání (viz Hrot 14/2022) poukazují na to, že kurikulární práci většina škol nevzala za svoji, ředitelé škol i učitelé v tom viděli formální práci. Učitelé nevěděli, jak mají klíčové kompetence (tehdy úplná novinka) spojit se svými předměty, neviděli zde jednotící linku. Systémová změna po roce 2005 totiž nepředpokládala, že učitelé jsou nejen nepřipraveni, ale bohužel mnohdy i neochotni změnit svoje uvažování, pracovat společně, sdíleně přemýšlet o cílech pedagogické práce – jinak by se totiž ke kompetenčnímu přístupu samozřejmě dostali prostřednictvím společně definovaných cílů vzdělávání na své škole.

Hledání důvodů

V dokumentu je opatrně přiznáno, že reforma byla přijata vlažně a nepochopena. Podle mne v tomto případě korektnost není namístě. Je třeba otevřeně uznat a pracovat s tím, že jsou v této oblasti úspěšní ředitelé a úspěšní učitelé vytvářející použitelné a smysluplné školní vzdělávací programy a stejně tak ti, kteří budou stále dokola hledat další a další důvody, proč to nejde.

Nakonec Česká školní inspekce popisuje v tematické zprávě konkrétní klíčové faktory kvalitních základních škol – silný pedagogický lídr v čele školy, spolupracující pedagogický sbor, výborné klima, vzájemná důvěra, sdílená vize i školní vzdělávací program.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit