Unikátní český malý modulární reaktor umí vyrobit levné teplo

Čeští vědci vyvinuli jaderný zdroj pro levné centrální vytápění

Unikátní český malý modulární reaktor umí vyrobit levné teplo
ilustrační foto | Shutterstock.com

Tým českých vědců z Českého vysokého učení technického v Praze a Západočeské univerzity v Plzni v čele s jaderným fyzikem profesorem Radkem Škodou stojí za vynálezem inovativní technologie Teplator. Sloužit by měl jako jaderný zdroj pro levné centrální vytápění.

„Teplator je jedinečná a cenově dostupná technologie, která umožní dodávat teplo do domácností a firem za cenu okolo sto korun za gigajoule. To je méně než desetina současných cen v České republice. Pro instalaci bude potřeba součinnosti úřadů, krajů a teplárenských společností při povolovacím řízení,“ vysvětlil Petr Pávek, člen správní rady Invest & Property Consulting, investora projektu. 

Výroba levného tepla není podle autorů technologie jedinou výhodou projektu Teplator. Jeho cílem je zvýšit nezávislost českého teplárenství na dodávkách plynu ze zahraničí a transformovat ho z fosilních paliv do čisté energie budoucnosti. V současné době totiž v České republice za přibližně čtyřiceti procenty emisí skleníkových plynů stojí spalování uhlí.  

SMR Teplator zahájí letos v létě licenční proces mimo Českou republiku. Už teď se ale představil v Bruselu na konferenci o jaderné energetice, kterou pořádalo Evropské společenství pro atomovou energii (Euratom). Evropská komise se zaměřila především na problematiku malých modulárních reaktorů.

Při vyhlášení programu Euratom Horizont (rámcový program Evropské unie pro výzkum a inovace) byly prezentovány tři evropské projekty včetně právě českého Teplatoru. Jeho autoři jako jediní nechali přítomné návštěvníky nahlédnout pomocí virtuální reality do modelu jaderné výtopny.

„Virtuální realita přilákala velké množství zájemců, kteří si mohli prohlédnout interiér našeho reaktoru Teplator. Zájem o českou technologii projevila také Marija Gabrielová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež,“ uvedl Radek Škoda. 

„Domluvili jsme také spolupráci se Stuttgartskou univerzitou o možném potenciálu využití jejich heat pipes a projednali možnou kooperaci s finským ústavem technického výzkumu VTT a francouzskou skupinou Orano,“ dodal profesor Škoda.